Здраве и красота

Защо е важно да дъвчете храната повече и по-дълго?

До какво води недостатъчното сдъвкване на храната

27.04.2022г. / 05 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дъвченето на храната е много важно. Без да сдъвчем хапката, която сме хапнали, не можем да я преглътнем. Но дъвченето не е просто инстинктивен физиологичен процес. То е нещо много повече. Според healthline.com, повечето хора не дъвчат храната си достатъчно и преглъщат по-големи, недостатъчно смлени в устата хапки. Това оказва вредно влияние не само на храносмилането, но се намесва и в здравето на зъбите, кожата, структурите на лицето, което оказва негативно влияние и върху преждевременната поява на признаци на стареене, според mindbodygreen.com.

Каква е причината за поява на болка в челюстта при дъвчене

Известно е, че ако не дъвчем храната достатъчно дълго и старателно, това може да нанесе вреди на храносмилателния тракт. Недостатъчното дъвчене на храната затруднява храносмилането. Някои хранителни елементи се усвояват още в устната кухина. Ако не дъвчете достатъчно продължително, те не се разграждат правилно, от което могат да произлязат различни метаболитни смущения.

Според intestinal.com.au, цитиран от healthdigest.com, достатъчното и продължително дъвчене на храната сигнализира мозъка и стомаха за нуждата от определени храносмилателни ензими и киселини, така че всяка хранителна частица да бъде усвоена по правилния начин. Ако храната постъпи твърде бързо в неподготвения за нея стомах, това може да предизвика поява на киселини, спазми, болка, диария, главоболие, кожни проблеми, според healthline.com.

Според научните изследвания, недостатъчното дъвчене на храната намалява размера на челюстта, черепа и въздушните канали на дихателната система. Ето защо, дъвченето е една добра тренировка за мускулите на лицето и главата, от които зависят функциите на дихателната система и здравето на кожата. Дъвченето е важно и за доброто здраве на ставите на челюстите, правилното им развитие още от детска възраст и правилното позициониране на зъбите в устната кухина.

Защо не трябва да дъвчете дъвка всеки ден

Хранителните режими, които предполагат по-малко дъвчене, имат негативен ефект върху здравето, особено диети, включващи прием на смлени и пасирани храни, сокове. В дългосрочен план това може да нанесе щети върху храносмилателния тракт, дихателните функции, състоянието на челюстта, зъбите, да доведе дори до увреждания.

Не само дъвченето е така важно за доброто състояние на зъбите и лицево-челюстните мускули. Отхапването на хапките, когато това е възможно, разбира се, е също толкова важно за здравето. То е начин зъбите да се самопочистват, да се намали количеството плака, зъбен камък и наслагвания по емайла. Това е важно за намаляването на риска от кариес.

Защо дъвченето на дъвка на празен стомах може да е опасно

Колкото по-бавно и старателно дъвчете храната си, толкова по-тънка ще е и талията ви. Доброто храносмилане и усвояване на хранителните вещества оказва благотворно влияние и върху метаболизма и правилното използване на хранителните елементи за енергия.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )