Здраве и красота

Защо дъвченето на дъвка на празен стомах може да е опасно

Потенциални здравословни рискове

13.10.2021г. / 05 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дъвката ни спасява от лошия дъх винаги, когато имаме нужда от свежест. Тя може да допринесе изключително много в поддържането на добра дентална хигиена. Дъвченето на дъвка след хранене намалява риска от кариес, тъй като допринася за разграждането на остатъчните частици храна.

Дъвката може да облекчи и киселинния рефлукс. Дъвченето на дъвка има ефект на потискане на киселините, връщащи се в устата, като премахва неприятния горчив вкус. Изследвания, цитирани от healthdigest.com констатират, че дъвченето на дъвка има и положителни ефекти върху паметта и концентрацията. Някои проучвания пък показват, че дъвченето на дъвка допринася в ограничаването на консумираните калории, като потиска глада за сладко и калорични междинни закуски.

Как може да се отрази на зъбите дъвченето на дъвка без захар?

Учени от Университета в Роуд Айлънд установяват в свое изследване от 2009 година, че дъвченето на дъвка три пъти сутрин в рамките на един час кара участниците в проучването да консумират по-малко калории през целия ден.

Дъвченето на дъвка на гладно обаче има някои потенциално вредни страни.

Когато дъвчете дъвка на празен стомах, това може да има някои неприятни странични ефекти. Дъвченето на гладно може да раздразни стомашната лигавица, тъй като се провокира повишена секреция на стомашни сокове и киселини.

Дъвченето на дъвка гори калории

Свързани статии

По-просто казано, когато дъвчете нещо, стомахът ви очаква някаква храна да постъпи в него, след като я сдъвчете. Мозъкът изпраща сигнали към стомаха, за да се подготви с необходимите храносмилателни ензими. Когато дъвчете дъвка обаче, храна така и не постъпва в стомаха. Той остава „излъган“ и изпълнен със стомашни киселини и сокове. Когато стомахът е празен, тези киселини могат да раздразнят сериозно лигавицата и да предизвикат дори възпаление и болка.

Ако системно дъвчете дъвка на празен стомах, това може да доведе дори до гастрит, киселинен рефлукс, язва.

Кои действия ни образуват бръчки по лицето

Гастритът предизвиква много неприятни симптоми, които трябва да бъдат овладени, за да се ограничат щетите върху стомашната лигавица. Тези симптоми включват болка, гадене, загуба на апетит, раздразнение, подуване, усещане за тежест. Ако не се лекува, гастритът може да доведе до кървене и стомашна язва.

Дъвченето на гладно никога не е добра идея, дори да е за кратко. Избягвайте дъвченето на дъвка на празен стомах, за да намалите риска от здравословни проблеми, свързани с храносмилателния тракт. Дъвченето на дъвка се препоръчва след хранене.

Коментирай