Здраве и красота

5 начина да миете косата си по-рядко

За красива и неувредена коса

02.05.2022г. / 06 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мазната коса е проблем, с който се сблъскват много жени. Едно от най-очевидните решения е да миете косата си всеки ден или през ден, за да не страдате от ниско самочувствие заради мазната си коса. Честото миене на косата обаче я поставя в омагьосан кръг, защото колкото повече я миете, толкова повече мастните жлези секретират себум, който прави косата още по-мазна и по-мазна.

9 начина да прикриете мазната коса

Какво можете да направите, за да намалите честотата на измиване на косата и да я направите по-бавно омазняваща се?

1. Използвайте шампоан без сулфати и силикони.

Сулфатите и силиконите са едни от най-често влаганите в продуктите за коса елементи. Сулфатите обаче изсушават скалпа прекалено много, което може да премахне естествените ѝ масла, от които скалпът и косъмът се нуждаят. Това провокира мастните жлези в кожата да секретират още повече себум, което води до бързо омазняване.

Силиконите правят косата утежнена, мазна, понякога дори изглежда мръсна скоро след като е измита. Ето защо е добре да избягвате съставки в шампоаните, завършващи на „–кон“, обозначаващи различните видове силикони. Сред тях са диметикон, циклометикон, амодиметикон и други.

2. Сушете косата на въздух, не със сешоар.

Може да звучи нелогично, но сушенето със сешоар прави косата още по-мазна. Горещата струя от сешоара активира мастните и потните жлези, които отделят повече масла, за да компенсират пресушаването от горещия въздух. За да удължите периодите между измиванията, оставяйте косата да изсъхва на въздух винаги, когато имате тази възможност.

Мазна коса – решение на проблема

3. Използвайте ябълков оцет.

Ябълковият оцет има много ползи за косата и скалпа. Той балансира pH-то на скалпа, като по този начин намалява омазняването и спомага за стилизирането на кичурите. Освен това има антибактериални свойства, потискащи растежа на гъбички и бактерии, предизвикващи пърхот.

Добавете 2 до 4 супени лъжици ябълков оцет към 500 мл вода. Разбъркайте. Измийте косата стандартно с шампоан, нанесете балсам, а след това изплакнете със сместа с ябълковия оцет. Правете това след всяко измиване.

Свързани статии

4. Използвайте скраб за коса.

Ексфолирането на косата е също толкова важно, колкото и ексфолирането на кожата. За да се премахнат всички замърсявания и наслагвания по косъма е добре да се използват ексфолиращи продукти, разработени специално за коса и скалп. Използвайте ги приблизително на всеки 10 измивания.

Домашен шампоан за мазна коса с чаено дърво

5. Почиствайте редовно четката за коса.

Почистването на четката е важно, защото мръсотията и космите по нея омазняват допълнително косата. Редовното ѝ почистване намалява омазняването на косата.

Коментирай