Здраве и красота

Вълшебна сутрешна напитка за добро храносмилане

За свеж и здравословен старт на деня

08.05.2022г. / 07 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храносмилането е много важно за цялостното здраве. Ако то не действа добре, вероятността да страда целият организъм е голяма. От доброто храносмилане зависят всички процеси в тялото, тъй като благодарение на нормално протичащите храносмилателни функции се доставят необходимите хранителни вещества на организма. От доброто храносмилане зависи колко енергия ще имате, дали ще поддържате здравословно тегло, дали ще страдате от хранителни и витаминни дефицити и дали ще имате риск от отключване на хронични заболявания. От правилното и оптимално храносмилане зависи и работата на имунната система.

Билки и подправки, подпомагащи храносмилането

Един от признаците на лошо храносмилане е запекът. Овладяването му е от решаващо значение за подобряването на перисталтиката на червата и детоксикирането на организма. Фибрите в храненето са макронутриент, който оказва благотворно влияние върху храносмилането и облекчаването на запека.

Зареждането на тялото с изобилие от фибри сутрин на гладно може да допринесе за облекчаването на запека, ускоряването на метаболизма, очистването на червата и стимулиране на техните движения, както и подхранване на чревните бактерии.

Вместо да посягате към кафето сутрин на гладно, можете да се обърнете към една далеч по-здравословна алтернатива, базирана на фибри, минерали и витамини. Смутито, което можете да си приготвяте всяка сутрин на гладно за добро храносмилане, включва кокосова вода, коктейл от зелени зеленчуци и лимонов сок с допълнение от пикантни подправки, с помощта на които да активирате ленивите си черва.

5 храни, които правят закуската по-полезна за храносмилането

Какво съдържа смутито за добро храносмилане:

  • 1 чаша спанак;
  • ½ чаша замразен или пресен ананас;
  • 1 чаша краставица (нарязана);
  • 20 г пресен корен джинджифил;
  • 1 супена лъжица лимонов сок;
  • 1 и ½ чаши кокосова вода (може и минерална или трапезна).

Хранителни комбинации за добро храносмилане

Свързани статии

Смесете всички съставки в блендер до получаване на гладка и хомогенна смес. Пийте смутито всяка сутрин на гладно, като изчакате поне 30 минути със закуската. Чак тогава може да изпиете кафето си. Това е здравословен начин за старт на деня, който не повишава киселинността в организма, както се случва при пиене на кафе на гладно.

4 семена за добро храносмилане

Съставките в смутито за добро храносмилане съдържат пребиотични елементи и фибри, които стимулират работата на червата. Ананасът съдържа естествени храносмилателни ензими, които улесняват обработката на храната. Зеленчуците, цитрусовият сок, джинджифилът са изключително богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които имат своята незаменима роля в обмяната на веществата и качествената работа на храносмилателния тракт.

Коментирай