Здраве и красота

Кога окосмяването на лицето е притеснително

Кое окосмяване се счита за нормално и кое не

11.05.2022г. / 10 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колкото и да ни се иска жените да нямат никакво окосмяване, особено на лицето, това е нормална физиологична особеност, от която не можем да избягаме. Всяка жена има индивидуална степен на окосмяване на лицето, като повече от разновидностите се считат за напълно нормални и не би трябвало да предизвикват притеснение.

Факти за окосмяването на интимната зона

Някои видове окосмяване наподобяват мъх, подобен на прасковения, други са с по-редки, но малко по-дълги косъмчета, на места могат да се появят по-тъмни и твърди косми. Всички тези варианти на окосмяване се смятат за нормални и не будят повод за съмнение за здравословен проблем, според byrdie.com.

Според WebMD, ненормалният растеж на косми по лицето при жените би трябвало да е подобен на този при мъжете. Състоянието се нарича хирзутизъм и се характеризира с повишени нива на мъжки полови хормони в женския организъм. Ако имате това състояние, има вероятност да забележите и повишено окосмяване по гърдите, вътрешната част на бедрата, долната част на корема, по гърба. Според проучване от 2010 година, публикувано в Indian Journal of Dermatology и цитирано от healthdigest.com, хирзутизмът е сравнително често срещано състояние, което засяга между 5 и 10% от жените.

Кога окосмяването по лицето е притеснително?

Най-честите фактори, които допринасят за поява на повишено окосмяване по лицето и тялото, са хормоналните смущения и дисбаланси, някои лекарства, хроничен стрес, синдром на поликистозните яйчници, инсулинова резистентност, според everlywell.com. Стресът е много мощен фактор. Ако сте били изложени на силен хроничен стрес за дълго време, това означава, че нивата на кортизол са постоянно високи, а този хормон оказва влияние върху хирзутизма.

Повишено окосмяване през бременността – нормално ли е?

Появата на повишен растеж на косми по лицето може да се дължи на високи нива на мъжки полови хормони. Андрогените се наблюдават в женското тяло в ниски концентрации и обикновено са основа за преобразуване в активни женски полови хормони. Но ако съществува дисбаланс в тази верига, представляваща деликатен и сложен процес, е възможно нивата на андрогените да се повишат.

Според клиника Майо, постоянно високите нива на мъжки полови хормони в женското тяло могат да доведат не само до окосмяване по лицето и други части на тялото, но и до косопад, оплешивяване, дрезгав глас, а в по-тежки форми и до промени във физиката, наподобяващи мъжка структура.

Какво показва окосмяването по тялото ви за здравето?

Клиника Майо, цитирана от healthdigest.com, съветва задължително да се консултирате с лекар, който да проведе необходимите кръвни изследвания за установяване или отхвърляне на хормонален дисбаланс, който да е причина за поява на нежеланото окосмяване по лицето, гърдите, брадичката, вътрешната част на бедрата, корема, гърба.

* Статията е информативна. Консултирайте се с лекар при съмнение за повишено окосмяване по лицето.

Коментирай