Здраве и красота

Защо не трябва да дъвчете хапчетата преди да ги преглътнете

Как правилно да приемате медикаментите

19.05.2022г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Преглъщането на хапчетата за някои хора е трудно и неприятно. Някои таблетки са твърде големи, имат не особено хлъзгаво покритие и правят гълтането им предизвикателство. Едно от нещата, които хората правят в такива случаи, е да сдъвчат хапчето, за да направят преглъщането му по-лесно. Други хора пък смятат, че дъвченето на таблетките спомага за по-бързото им абсорбиране от организма, съответно постигането на по-бърз ефект. И двете твърдения всъщност са погрешни.

Опасно ли е да гълтате хапчетата без вода?

Защо дъвченето на хапчетата не е добра идея, а дори може да е опасно?

Според verywellhealth.com, дъвченето на таблетките може да увеличи риска от странични ефекти или предозиране. Някои хапчета имат специално покритие, което предпазва стомаха от дразнене. Таблетките в някои случаи са предназначени за разграждане и абсорбция в тънките черва. Ако ги сдъвчете, активните им вещества започват да се освобождават още в устата, като ензимите в слюнката ги разграждат моментално. Част от веществата се усвояват веднага чрез абсорбция в устата, което съвсем не е търсен ефект и може да е опасно за здравето.

Раздробяването на таблетката в устата предизвиква твърде рано усвояване на медикамента, което може да навреди на устната кухина, хранопровода, стомаха, да предизвика реакция или странични ефекти, да подейства прекалено бързо или твърде силно.

Как да се справим с кръвното налягане без хапчета?

Кои са хапчетата, които никога не трябва да бъдат смачквани предварително или сдъвквани?

Verywellhealth.com обяснява, че има три вида таблетки, които в никакъв случай не трябва да се стриват или дъвчат предварително. Първият тип са хапчетата с ентерично покритие. Това означава, че горният им слой е твърд и лъскав, а активното вещество е разположено под него. Твърдата обвивка има за цел да предпази таблетката от преждевременно разтваряне, а усвояването ѝ трябва да стане по-надолу в стомашно-чревния тракт. Такива таблетки се разтварят в тънките черва. Ако се разтвори преди това, таблетката може да предизвика дразнене на лигавицата на хранопровода и стомаха.

Вторият тип хапчета са тези с удължено освобождаване. Те са създадени така, че да се разтварят бавно и постепенно на различни нива от храносмилателния тракт, като активното вещество се освобождава бавно и постепенно. Ако бъдат сдъвкани или смачкани, медикаментът се освобождава моментално, а това може да има опасни последици. Възможно е и организмът да поеме повече от предполагаемата препоръчителна доза, което да доведе до странични ефекти или опасни за здравето състояния.

Грешки в приема на лекарства, които влияят на ефекта им

Третият тип хапчета са опиоидните медикаменти. Те се освобождават бавно и контролирано заради потенциално опасното им въздействие и риск от пристрастяване. Бързото и моментално усвояване от организма носи риск от предозиране и опасни за здравето и живота състояния.

Коментирай