Здраве и красота

Добра идея ли е да ядете банан вечер преди лягане?

По колко банани на ден да консумирате и кога

02.06.2022г. / 17 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бананите са много полезен плод с невероятен сладък вкус. Плодовете обаче са богати на естествени плодови захари. Свикнали сме да смятаме, че не е добра идея да консумираме плодове в късните часове на денонощието, защото това ограничава възможността на организма ни да разгради въглехидратите и да ги използва за енергия. Консумирането на прекалено много захари вечер крие риск от трупане на мазнини.

4 начина, по които бананите помагат за отслабване

Според списание Nutrients, храните с високо съдържание на триптофан подобряват качеството и продължителността на съня. Бананите са сред тези храни, които съдържат изобилие от триптофан. Това съединение има положително влияние върху нивата на мелатонин (хормон на съня) и серотонин (хормон на щастието). Бананите са препълнени с триптофан, според healthline.com, което ги прави чудесна късна закуска преди лягане за добър сън.

В един банан се съдържат приблизително 34 мг магнезий. Този минерал се свързва с подобряване на функциите на нервната система, съня, настроението. Магнезият може да подобри съня, като намали безсънието и улесни заспиването.

Каква е връзката между бананите и облекчаването на крампите?

Бананите обаче са с много високо съдържание на въглехидрати, което предполага консумацията им да е с повишено внимание. Ако сте съобразили дневния си прием на въглехидрати, похапването им вечер не е проблем, дори е полезно за съня и спокойствието на нервната система. Препоръчително е да не се консумират повече от два банана на ден.

Какви са най-важните ползи от консумацията на банани?

Според WebMD, бананите са препълнени с ценни хранителни вещества, стимулиращи съня и насърчаващи релаксирането на мускулите. Магнезият и калият в бананите успокояват нервната система и понижават вероятността от поява на крампи, особено през нощта.

Защо не трябва да изхвърляте конците на бананите?

Свързани статии

Бананите са много полезни за червата. Те съдържат растително нишесте, което действа като пребиотик за чревните бактерии, като повишава усещането за ситост, подхранва полезните бактерии, стимулира производството на късоверижни мастни киселини, според Британската фондация по хранене. Бананите са ценна храна за здрав чревен микробиом. От него зависи имунната система, сърдечносъдовата, нервната системи и много други функции в организма.

Редовното похапване на банани може да подобри паметта, концентрацията, мозъчната дейност. Триптофанът е ценен елемент и в борбата с депресията, тревожността и безпокойството. Той неслучайно е част от успокоителни медикаменти и хранителни добавки без лекарско предписание. Това е така, защото триптофанът участва в естествения синтез на серотонин – хормонът на щастието.

10 причини да консумирате банани по-често

Healthline.com препоръчва да не се прекалява с консумацията на банани, особено вечер, тъй като все пак са богати на захари и това може да има негативен ефект върху теглото и метаболитните процеси в организма. Въпреки че са полезни за съня, с тях не трябва да се прекалява. Опитайте и други полезни за съня практики, за да подобрите продължителността и качеството му.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Читател ( преди 1 година )
Преди време прочетох, относно бананите, в английското списание "Сексорама" следния анекдот: Девойка пише до приятеля си в нета: Джил, лъжецо, онова не беше банан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар