Здраве и красота

Каква е връзката между бананите и облекчаването на крампите?

Кои са плодовете, които помагат за намаляване на спазмите в мускулите

29.09.2021г. / 06 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бананите са плод с невероятен вкус и много хранителни качества. Те са богати на витамини и минерали, заради които заслужават специално място във всяка диета. 

Крампите и спазмите, от друга страна, са често срещан проблем, с който се сблъскват много хора. Те се наблюдават по време на менструация или предменструален синдром при много жени, при спортуващи и трениращи хора, при натоварване на мускулите. Крампите могат да бъдат силно болезнени и да предизвикат невъзможност за извършване на ежедневните дейности. Могат и да ви събудят през нощта със сковаваща и силна болка. 

Опасно ли е да ядете презрял банан?

Ако искате да намерите облекчение на болезнените крампи, може би бихте се обърнали към храните, богати на магнезий. Трябва да се отбележи обаче, че калият е не по-малко важен минерал в борбата с крампите, според livestrong.com. 

Магнезият и калият са минерали, участващи в електролитния баланс, важен за нервната система и мускулите. Бананите са богати както на калий, така и на магнезий. Ето защо редовната им консумация може да подпомогне борбата с крампите, доставяйки на организма добро количество калий. 

Дехидратацията също играе съществена роля в генезата на крампите в мускулите. Ако в организма не се съдържат достатъчни количества вода, нивото на електролитите също може да се понижи. Добрата хидратация, достатъчната консумация на течности и храните, богати на калий и магнезий, могат да възстановят електролитния баланс, а това, от своя страна, да намали крампите и да облекчи тежестта им. 

Какво се случва, ако ядете прекалено много банани?

Ако ядете банани по-често, има вероятност те да ви помогнат да намалите появата на крампи и да облекчите тяхната сила. 

Кои са другите храни, които могат да помогнат при спазми и крампи?

 
Снимка: istock

Бананите не са единственият източник на калий, въпреки че са сред първенците по наличие на ценния минерал. Авокадото, например, е много богато на калий и магнезий, които действат в комбинация и са ефективен начин за борба с крампите. 

Кокосовата вода и кокосовото мляко са много богати на електролити. В допълнение те са прекрасен начин да хидратирате организма си и същевременно да му доставите калий и магнезий. Подходящи са след тренировка или тежка физическа активност. Кокосовата вода е богата още на калций, натрий, фосфор, които също са електролити. 

Мускулни спазми – какво подсказват за здравето ви

Други храни, богати на електролити, които могат да облекчат крампите, са диня, пъпеш, сладки картофи, сьомга, сардини, костен бульон, горски плодове, ядки. 

Редовната консумация на храни, богати на минерали, в частност калий и магнезий, може да допринесе за облекчаването на менструалните боли, спазми, да направи мускулите по-издръжливи, да допринесе за контролирането на кръвното налягане и аритмията, да облекчи главоболието, тъй като всички тези и още състояния могат да са свързани с недостиг на ценни минерали, играещи роля на електролити за нервната система.  

Коментирай