Здраве и красота

5 трика за намаляване на изпотяването

Как да спрете да се потите обилно

06.06.2022г. / 15 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изпотяването е един от природните механизми за охлаждане на тялото. През лятото се изпотяваме по-обилно заради горещините. Тялото се опитва да се охлади, като увеличава обема на потта, но с нея губим и ценни течности и минерали.

За да намалите изпотяването можете да използвате някои трикове, с които да се чувствате по-комфортно без големи потни кръгове по дрехите.

Помага ли изпотяването за изгаряне на повече калории?

Нанесете антиперспирант преди лягане

Повечето хора пръскат подмишниците си или нанасят антиперспирант преди да излязат от вкъщи. По този начин няма достатъчно време продуктът да проникне в дълбочина и да намали секрецията на потните жлези. Ако го правите вечер, това ще помогне да намалите обема на изпотяването.

Носете дишащи материи

За предпочитане е през лятото да носите естествени дишащи материи, които не са плътно прилепнали до тялото. Така изпотяването ще намалее, а кожата ще се проветрява по-лесно. Ще ограничите и оставянето на петна по дрехите.

Избягвайте определени храни

Храната, която консумирате, оказва влияние върху терморегулацията и изпотяването. Ако ядете повече пикантни храни и ястия с много подправки, тялото ви ще реагира на тях, като повишава вътрешната телесна температура. Когато температурата на тялото е по-висока, това кара потните жлези да се активизират повече, за да охладят тялото. Кофеинът също е сред веществата, които стимулират изпотяването. Ограничете кафето през лятото. То носи и допълнителна дехидратация, от която нямате нужда.

3 начина да спрете обилното изпотяване

Пийте повече вода

Добрата хидратация помага на тялото да контролира процесите на изпотяване. Ако сте дехидратирани в лятната жега, ще се потите повече, защото тялото ви ще изпитва нужда от естествено охлаждане, което достатъчните количества вода вътре в него носят. Пийте повече течности, това ще помогне да намалите изпотяването.

Избягвайте слънцето

Стоенето на слънце ускорява изпотяването и предизвиква дехидратация. За да намалите изпотяването, направете всичко възможно да стоите колкото се може по-малко на слънце.

7 причини непрекъснато да ви е горещо

Ограничете алкохола

Подобно на кофеина, алкохолът също може да предизвика дехидратация. Това ще провокира по-обилно изпотяване. За да го намалите, ограничете и приема на алкохолни напитки през лятото.

Оцет

Оцетът има стягащо действие. Ако се приложи директно върху зоната, в която се потите, той ще свие порите и ще намали секрецията на потните жлези. Нанасяйте оцет върху подмишниците вечер преди лягане, за да намалите изпотяването през деня. Оцетът ще намали и неприятната миризма, убивайки бактериите по кожата.

За какво може да е симптом нощното изпотяване?

Зелен и черен чай

Пиенето на горещи напитки през лятото може да ви се струва като пълен абсурд, но помага против изпотяване и за добра хидратация. Ако замените сутрешното и следобедното си кафе с чай, това ще помогне на тялото ви да се поти по-малко. Чаят има стягащи свойства и ако се прилага върху кожата. Вечерно време прилагайте охладени чаени торбички с чай върху подмишниците за свиване на порите и намаляване на секрецията на потните жлези.

Коментирай
Здраве и красота