Здраве и красота

Помага ли изпотяването за изгаряне на повече калории?

Защо потта не е доказателство за много изгорени калории

15.12.2021г. / 16 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Някои хора считат обилното изпотяване за гаранция, че тренировката им си е свършила работата и са изгорили повече калории. По-големият разход на калории е гаранция за отслабване, нали? Това е едновременно вярно и невярно. Вярно е, тъй като е ясно, че ако консумирате повече калории, отколкото изразходвате, отслабване няма да има. Не е съвсем вярно обаче, защото при не всеки вид тренировка се изгарят много калории на момента, но това съвсем не означава, че тренировката не е ефективна и че няма да продължите да изгаряте калории и след приключването ѝ.

5 кардио тренировки, изгарящи повече калории от тичането

И така много хора правят грешката да се съсредоточават само върху кардиотренировките, които обикновено водят до по-обилно изпотяване. Всъщност, истината е, че тялото се поти, за да помогне да се регулира вътрешната температура и да ви предпази от прегряване. Това не означава, че изгаряте повече калории само защото се потите.

Според Тад Уилсън, професор в катедрата по физиология в медицинския колеж на Университета в Кентъки, изпотяването е начинът, по който телата ни се охлаждат по време на тренировка или при друг вид стрес, пише изданието health.com. Тялото използва сравнително малко енергия, за да генерира пот. Това не влияе особено на броя изгорени калории.

Най-добрите кардио упражнения, които да правите вкъщи

И все пак, обилното изпотяване е сигнал, че мускулното натоварване е голямо и при напрягането на мускулите се изгарят калории. Но това не означава, че ако не се изпотите не изгаряте калории, напротив. Изпотяването е процес с различен интензитет и скорост при различните хора. Един човек може да се поти малко, но да изгаря повече калории и обратно.

Ако не изпотяването, кое тогава помага за изгаряне на повече калории?

Броят на калориите, които се изгарят по време на различните упражнения, варира. Всичко зависи от редица фактори – индивидуален базов метаболизъм, вид тренировка, степен на активност в ежедневието, постоянство в тренировките. Ето защо, когато мислите за отслабване, трябва да се фокусирате едновременно върху продължителността и интензивността на тренировката. Важни са също последователността и удоволствието. Ако не изпитвате никакво удоволствие от тренировките, а ги правите само по задължение, това ще повиши нивата на стрес и ще ви откаже от редовната физическа активност.

Какво се случва, ако правите само кардио?

Свързани статии

За даденото темпо, в което тренирате, колкото по-дълго тренирате, толкова повече ще изгаряте. Но също така от значение е не само продължителността, но и интензитетът. Колкото по-интензивна е тренировката, толкова повече ще изгаряте. Това смята сертифицираният личен треньор Джоди Кейъл, цитирана от byrdie.com. Най-важните неща за една добра тренировъчна програма включват преди всичко тренировката да ви е приятна. Правете тренировките си редовно, последователно. Правете различни неща и по този начин ще увеличите продуктивността и ефективността, смята още тя.

Колкото по-разнообразни са тренировките ви, толкова по-добре за изгарянето на калории. Еднотипните и повтарящи се упражнения не водят до прогрес, защото тялото свиква с тях. За да го предизвикате, редувайте високоинтензивни тренировки, кардиотренировки, тренировки за издръжливост, силови тренировки, тренировки със собствена или добавена тежест.

Най-добрите кардио тренировки за вкъщи

Коментирай