Солта е много важна за живота и здравето. Солите имат редица незаменими функции в организма, без които животът е немислим. Но често не си даваме сметка колко повече сол изяждаме, отколкото тялото ни има нужда. Свикнали сме да смятаме, че захарта е най-големият ни враг, защото от нея пълнеем осезаемо. Докато скритите странични ефекти от прекалената консумация на сол могат да останат незабелязани задълго. Затова и нейният прием в много случаи се неглижира.

Храни, от които сутрин сме подпухнали

Във всяка храна се съдържа сол под някаква форма. В съвременната хранителна индустрия се добавя сол с различни цели – овкусяване, стабилизиране, консервиране. Ние самите добавяме сол към ястията и печивата си. Замисляли ли сте се, че дори в любимото ви фъстъчено масло се съдържа сол? В една супена лъжица фъстъчено масло се съдържат цели 70 мг натриева сол.

Според Американската сърдечна асоциация средно човек трябва да консумира не повече от 2 грама натриева сол на ден. Сега се опитайте да си направите сметката колко повече от това препоръчано количество ядете. Центровете за контрол и превенция на заболяванията пресмятат, че средностатистическият американец консумира по около 1000 мг сол повече от допустимото всеки ден.

Храни, свиващи кръвоносните съдове – защо да ги избягвате

Посягането към всякакви солени ястия, печива, закуски, пакетирани храни наред с домашно сготвената храна води до изключително прекомерна консумация на сол, която в дългосрочен план води до здравословни проблеми.

Какви са причините да ви се яде солено толкова много?

Стрес

Стресът и претоварването може сериозно да повлияе на апетита. Той може да се промени в двете посоки – както да ви се ядат различни храни в големи количества, така и да изгубите желание за хранене. Стресът заглушава сигналите за ситост, които мозъкът изпраща и изостря желанието за още. Най-често се повишава желанието за сладко, солено, тестено, пикантно.

Стресът може да повлияе и на надбъбречните жлези, като компрометира тяхната способност да регулират натрия. Това може да доведе до повишен апетит за сол. Същите жлези са отговорни и за производството на кортизол – хормон на стреса.

Какво се случва в тялото, ако спрете да ядете преработени храни?

Прекомерни тренировки и изпотяване

При интензивни упражнения, които продължават твърде дълго или при обилно изпотяване тялото губи голяма част от солите си. Те са ценни електролити, от които зависи качественият пренос на импулси от нервната система към сърцето, мускулите и други важни тъкани в тялото.

В отсъствие на натрий, калий, магнезий и други минерали, играещи роля на електролити, тази функция се нарушава. В някои случаи дефицитът на соли може да е опасен за живота. Обилното изпотяване и интензивните тренировки могат да понижат нивата на сол в тялото, което да ви накара да жадувате за повече солени храни.

Още по темата

Умора, преумора

Ако не си почивате качествено през нощта и се преуморявате физически и умствено през деня, това може да обърка механизмите на огладняване и ситост. Възможно е преумората да предизвика силен глад без реално да сте гладни. Похапването на нещо солено и вкусно може да ви помогне да повишите настроението си чрез повишаване на серотонина – хормонът на щастието.

7 плода за здрави бъбреци

Дехидратирани сте, но го бъркате с глад

В много случаи мислим, че сме гладни, но всъщност сме жадни. Помислете за начина си на хранене. Ако в него липсват достатъчно плодове, зеленчуци, фибри, вода, това може да ви накара да посягате към солени храни, а всъщност да сте жадни, не гладни. Плодовете и зеленчуците са добър източник едновременно на вода и минерали.

Здравословен или хормонален проблем

Понякога гладът за солено в големи количества може да има своето здравословно обяснение. Различни видове дисбаланси в хормоните или здравословни проблеми могат да причинят желание за солено.

6 храни при тъмни кръгове и подпухнали клепачи

За да установите каква е причината да ви се яде толкова много солено, консултирайте се с лекар.