Здраве и красота

5 чудесни и 5 ужасни храни за червата

Какво да ядете и какво да избягвате за здрави черва

13.06.2022г. / 14 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Преработени меса

Преработените меса и деликатесите са с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, хидрогенирани масла, изобилие от сол. Тези съставки пречат на нормалната работа на червата, затрудняват функциите на полезните бактерии и водят до възпаления. Преработените меса и колбаси доказано влошават функцията на бактериите в червата, като причиняват диария, запек, подуване, тежест, газове.

Полезни и вредни храни за червата (галерия)

Прекалено преработени храни

Трудно е човек да изключи напълно преработените храни, защото те са навсякъде около нас в съвременния начин на хранене. Но сред всички преработени се открояват някои с много висок процент на преработка, което ги прави крайно вредни за червата, а и за цялостното здраве. Те са с богато съдържание на захар, сол, наситени мазнини, трансмазнини.

Сред тези храни са шоколад, захарни изделия, безалкохолни напитки, печива, чипсове, готови пици и други полуфабрикати.

Етерични масла за здрави черва и против запек

Алкохол

Алкохолът действа зле на червата. Той усилва локалните възпаления в тях и уврежда функциите на полезните бактерии. Редовната консумация дори на умерени количества алкохол може да повиши риска от някои видове рак на червата, включително на дебелото черво.

Свързани статии

Кофеин

Напитките с високо съдържание на кофеин – кафето във всичките му форми, газираните напитки, енергийните напитки, са сред вредните храни за червата. Кофеинът стимулира нервите в червата да изпращат сигнали за повишени нива на стрес и тревожност, което може да доведе до безпокойство, депресия, промени в настроението, съня. Червата са пряко свързани с нервната система и мозъка, което може да предизвика вълна от здравословни проблеми.

Синдром на пропускливите черва

Изкуствени подсладители

Изкуствените подсладители са примамливи за хората, които се опитват да премахнат добавената захар от храненето си. Те дават възможност да не се лишавате от сладки храни и да ги консумирате без вина. Изкуствените подсладители обаче имат много негативно влияние върху микробиома на червата. Те предизвикват болки, газове, подуване, диария, запек, дискомфорт, особено ако са в големи количества.

Коментирай