Здраве и красота

7 съвета против запушени пори

Как да поддържате порите на кожата отпушени и добре почистени

14.06.2022г. / 10 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

2. Не пипайте лицето често и не стискайте черните точки.

Стискането на черните точки създава условия за възпаления и инфекции, водещи до акне и несъвършенства, раздразнена и увредена кожа. Избягвайте да докосвате често лицето, защото така пренасяте бактерии върху кожата и създавате условия за още по-разширени и проблемни пори.

Причинява ли акне употребата на слънцезащитен крем?

3. Използвайте лентички за черни точки.

Употребата на лентички за черни точки е подходящ начин за премахването на видимата част от запушената пора. При този метод се избягва стискането, което е опасно за кожата.

4. Използвайте ретинол.

Ретинолът има свойството да навлиза дълбоко в кожата, да стимулира и ускорява обмена на кожни клетки и регенерацията им. Това стимулира премахването на горния слой кожни клетки, намалява несъвършенствата, потиска секрецията на себум и спомага за отпушването на порите.

Как да се предпазите от акне вследствие на тренировки

Свързани статии

5. Използвайте маска с хума или активен въглен.

Хумата или натуралната глина има свойството да почиства порите. Същото се отнася и за активния въглен. Маските с тези две натурални съставки имат детокс ефект за кожата, помагат за по-дълбокото почистване и поддържането на порите отпушени.

6. Използвайте точните за вашата кожа почистващи и хидратиращи средства.

Важно е да подберете продукти за измиване и хидратиране специално за вашата кожа. Така ще избегнете запушване на порите. Много продукти са комедоногенни, което означава, че увеличават риска от запушване на порите и са прекалено тежки за кожата.

Ежедневни навици, които неподозирано запушват порите на кожата

7. Химически ексфолианти.

Химическите ексфолианти, каквито са киселините, са добро средство да поддържате порите отпушени. Най-добре е да правите тези процедури при дерматолог или козметик, но има и нискодозирани киселини за домашна употреба.

Коментирай