Здраве и красота

Причинява ли акне употребата на слънцезащитен крем?

Какви слънцезащитни продукти да изберете, за да предпазите кожата от запушване на порите и черни точки

02.08.2021г. / 08 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Слънцезащитата е от изключително голямо значение за кожата. Прилагането на слънцезащитни кремове и лосиони е незаменима и съществена част от грижата за кожата. Носенето на слънцезащитни продукти помага на кожата да се предпази от преждевременно стареене, слънчево изгаряне, намалява риска от рак.

8 неща, които да не правите след слънчево изгаряне

Предимствата на слънцезащитата са много, но има и някои негативи. Сред тях е повишеният риск от поява на черни точки и акне. Това е така, защото множество слънцезащитни продукти причиняват запушване на порите на кожата заради прекалено тежката си текстура. Много от тези продукти са наситени с масла и минерали, които запушват порите и създават условия за акне и проблеми с кожата.

Някои съставки в слънцезащитните кремове и лосиони могат да предизвикат раздразнения, зачервявания, обриви, възпаления, които да създадат условия за поява на черни точки и акне.

20 начина, по които слънчевото изгаряне уврежда здравето

Кожата, склонна към акне, обикновено понася по-трудно слънцезащитните продукти именно заради утежняващите съставки и масла в тях, които омазняват още вече акнетичната кожа и запушват порите. Това, разбира се, не означава хората със склонна към акне кожа да не използват слънцезащита, напротив. Тя е неизменна част от рутината за кожата, защото акнетичната кожа е още по-склонна към изгаряния от останалите типове кожа.

Онова, което е важно, за да предпазите кожата от акне, раздразнения, черни точки, възпаления и запушвания на порите при употреба на слънцезащита, е правилният избор на продукти.

Носенето на слънцезащитен продукт всеки ден помага да предпазите кожата си от изгаряне, особено ако е чувствителна и склонна към акне. Важно е обаче да подберете правилния продукт. Не всеки слънцезащитен крем е подходящ за всеки тип кожа. На пазара има специално разработени формули, предназначени за чувствителна и склонна към акне кожа. Те не причиняват запушване на порите и не усилват секрецията на себум.

Как да облекчим изгаряния и зачервявания по натурален път?

Слънцезащитните продукти за акнетична кожа са некомедоногенни, което означава, че не причиняват запушване на порите и поява на черни точки, предпоставка за гнойни пробиви.

Хората с акне е важно да знаят, че трябва да избират продукти против слънце, които не съдържат добавени масла, според verywellhealth.com. На пазара съществуват различни леки форми за тази цел, например гел-текстурите, които са значително по-леки и поносими от чувствителната кожа. Ако имате склонна към акне и лесно омазняваща се кожа, изберете гел-текстурите пред кремовете и лосионите. Гелът не съдържа добавени масла, с течна консистенция е и се абсорбира лесно без да утежнява кожата.

Естествени лекове при слънчево изгаряне

Винаги четете етикетите на слънцезащитните продукти. Някои от тях могат да съдържат съставки, които причиняват раздразнения и възпаления при чувствителна кожа. Сред тези съставки са титаниев диоксид и цинков оксид, които могат да предизвикат реакция.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време