Упражненията са важни за здравето на организма и нормалното протичане на процесите в него. Тренировките обаче могат и да бъдат вредни за кожата, тъй като създават идеалните условия за бактериите, причиняващи акне.

Обилното изпотяване и повишаването на температурата на тялото са среда за развитие на болестотворни бактерии, причиняващи възпаления по кожата. Увеличеното кръвоснабдяване също допринася за подхранването както на всички клетки в тялото, което е полезно, така и на бактериите.

Какво можете да направите, за да се предпазите от акне, причинено вследствие на тренировки?

Какво трябва да знаем за акнето и колагена?

Ако носите грим, изчиствайте го преди тренировка

Никога не тренирайте с грим. Препоръчително е да го отстранявате преди да започнете да се упражнявате, защото той запечатва порите на кожата и създава тапа между нея и въздуха. Така в кожата се задържат мъртви епителни клетки, себум, пот, отделени с потта минерали, както и множество бактерии.

Ако косата ви е дълга, връзвайте я далече от лицето

Изпотяването на косата допринася за прехвърляне на бактерии от скалпа и размножаването им по кожата на лицето. Влагата в косата може да предизвика и болестотворно разрастване на гъбички от кожата на главата към лицето. Винаги връзвайте косата по време на тренировка, като се стараете да не попадат мокри кичури върху лицето.

Как да намалим риска от появата на акне?

Премахнете всякакви аксесоари, които биха могли да се допират до лицето ви

По време на тренировка, когато правите интензивни упражнения, е добре да свалите всичко от себе си, което би могло да се докосне до лицето ви – бижута, аксесоари за коса, очила. Ако се налага да носите някакъв аксесоар, веднага след това го измийте преди да го носите отново.

Хигиенизирайте общите повърхности

Ако сте във фитнес зала и ползвате уреди, които се докосват от много хора, преди да ги пипнете ги избършете с антибактериална мокра кърпа. Важно е да го направите, защото пренасянето на бактерии чрез мръсни ръце към лицето става изключително лесно. Достатъчно е да забравите, че не трябва да докосвате лицето си и да избършете с пръсти потта.

Натурални лекове при акне по гърба и деколтето

Избягвайте да пипате лицето с ръце

Докосването на лицето с ръце е вреден навик, който пренася бактерии от замърсени повърхности към кожата на лицето. Смесицата от бактерии, себум, пот и мъртви клетки е опасна за здравето на кожата.

Още по темата

Носете леки, попиващи потта дрехи

Важно е, когато се изпотите, дрехите ви да не позволяват задържане на пот върху кожата. Те трябва да попиват отделената течност незабавно и същевременно да изсъхват бързо.

Сменете потните дрехи незабавно

За да се предпазите от акне и други кожни инфекции, след напускане на залата незабавно сменяйте изпотените си мокри дрехи със сухи. Дори да не взимате душ в банята на фитнеса, преобличайте се с чисти дрехи след тренировка.

Най-често срещаните видове акне

Взимайте душ

Невинаги е възможно да се вземе душ след тренировка. Някои хора предпочитат да се възползват от комфорта на душа си вкъщи, но докато стигнат до него минава време след тренировката. Къпете се възможно най-бързо след упражнения, за да не позволите на бактериите да се разраснат опасно и да предизвикат акне.

5 грешки в грима, които причиняват акне

Бебешко акне – как да се справим с проблема?

5 трика, които помагат при акне