Здраве и красота

Важни антиоксиданти за здраво сърце

Как да си ги набавите

14.06.2022г. / 11 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Антиоксидантите са онези невидими съюзници на доброто здраве, които намаляват възпаленията в тялото, причинени от свободните радикали. Благодарение на антиоксидантите ние поддържаме кожата и косата си в добро здраве, както и всяка система в организма. Те са много важни и за здравето на сърцето. Кои са едни от ключовите антиоксиданти и как може да си ги набавим?

Внимание! Тази статия има само информационен характер. При неразположения, винаги се консултирайте с лекар.

Антоцианини

Те спадат към така наречените флавоноиди, които са мощни растителни пигменти. Обикновено се срещат в храни с червени и лилави багри, като горски плодове, патладжани, лилави картофи и други. Редица западни изследвания са показали, че тези антиоксиданти могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания, благодарение на това, че подпомагат притока на кръв и намаляват натрупването на плаки в артериите.

Също така се смята, че имат положително въздействие върху нивата на холестерол. Според учени, редовната консумация на горски плодове, може да помогне за намаляване на „лошия“ холестерол (LDL холестерол) и да подобри стойностите на „добрия“ холестерол (HDL холестерол).

6 антиоксиданта срещу бръчки

Флаваноли

Подобно на антоцианините, флаванолите също са част от семейството на флавоноидите. Флаванолите се съдържат в добри количества в чайовете, гроздето, горските плодове, какао. Според западни изследвания, има връзка между понижаването на кръвното налягане и консумацията на натурално какао.

Данните показват, че изобилието от флаваноли в черния шоколад с високо съдържание на какао например, също може да подейства благоприятно и върху високите нива на холестерола. Въпреки че черният шоколад има предимства за здравето, не бива да прекаляваме с неговата консумация. Натурално качествено какао можем да добавим към чаша мляко, здравословни десерти и пак да извлечем ползи от него.

25 лоши навика за сърцето

Витамин С

Един от най-добрите антиоксиданти за силен имунитет, здравето на косата, кожата, но и за сърдечното здраве. Доказано е, че витамин С се бори с увреждането на свободните радикали в тялото, спомага за понижаване на лошия холестерол. Можем да си набавим този витамин, като редовно консумираме свежи плодове и зеленчуци.

15 ежедневни навика за здраво сърце

Беталаини

Как да разберете в кои храни се съдържат? Беталаините са антиоксиданти, но и пигменти, които придават на плодовете и зеленчуците ярък червен оттенък, понякога и виолетов, докато други оцветяват в жълто и оранжево.

Свързани статии

Според западни проучвания, тези антиоксиданти подпомагат естествената детоксикация на тялото, намалявайки оксидативния стрес и възпалението, увреждащо артериите. Ето защо не бива да забравяме да хапваме червено цвекло, червени и жълти чушки, жълти тиквички и други.

Ликопен

Можем да си го набавим, консумирайки диня, домати, грейпфрути и други. Той е известен с това, че придава на плодовете и зеленчуците розови нюанси. Освен че има ползи за здравето на мозъка, за ликопена се смята, че спомага за подобряване на зрението, състоянието на костите и сърцето. За ликопена е известно, че допринася и за балансиране на лошия холестерол, като учените смятат, че намалява и риска от инсулт и сърдечни заболявания.

Коментирай