Здраве и красота

Каква е връзката между витамин С и алергиите?

Може да облекчи симптомите на алергия

24.09.2021г. / 05 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин С е известен със своите невероятни качества по отношение на подсилването на имунитета. Според WebMD този витамин играе съществена роля в запазването на здравето и стимулирането на добрите имунни защити, особено в есенно-зимния сезон.

Възможни признаци, че не ви достига витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който се среща натурално в цитрусовите плодове, чушките, доматите, горските плодове, зелето, листните зеленчуци.

Недостигът на витамин С може да направи имунната система по-слаба и неподготвена за борба с вирусните и бактериалните инфекции, според клиника Кливланд.

Витамин С има свойството и да стимулира синтеза и усвояването на колагена. Той е важен не само за красива, здрава и стегната кожа, но и за доброто състояние на клетките, тъканите, сухожилията, хрущялите, костите, костния мозък.

3 витамина за кожата през есента

Но витамин С има още една потенциална полза за здравето и това е връзката между него и алергиите.

Според healthline.com, като мощен антиоксидант витамин С има и антихистаминови свойства. Той действа като блокиращ хистамините агент, който потиска алергичните реакции, като намалява количеството хистамин в кръвта.

Снимка: iStock

Свързани статии

Според проучване, публикувано в Journal of American College of Nutrition хората, които редовно получават оптимални количества витамин С чрез храна или добавки, имат по-редки алергични реакции или изобщо не страдат от алергии, причинени от околната среда, полени, прах, домашни любимци.

Кои витамини не трябва да приемате заедно?

Въпреки това, ако страдате от алергии трябва да се уверите, че приемате точния за вас антихистаминов препарат след консултация с лекар. Витамин С може само да подпомогне намаляването на симптомите на алергия, но не и да я блокира напълно.

Разнообразната диета и здравословното хранене, включващо повече плодове и зеленчуци, богати на витамин С, със сигурност имат множество ползи за организма и здравето, сред които и намаляването на симптомите на алергия и възпаленията в тъканите.

Храни, по-богати на витамин C от портокалите

Коментирай