Здраве и красота

Как маслото от ядки на синя слива прави кожата по-млада

Маслото е богато на антиоксиданти

04.07.2022г. / 06 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслото от ядките на синя слива се смята за противовъзпалителна съставка, която предпазва кожата от оксидативния стрес и подпомага клетъчното възстановяване, синтеза на себум и обновяването на кожата.

Смята се, че е възприето по света от китайската култура. Днес можем да закупим масло от ядки на сливи от биомагазините, аптеките, специализираните магазини за козметика. Използва се и в козметичната индустрия, като се добавя обикновено към кремове за лице, шия и деколте, но е подходяща грижа и за кожата на тялото, за косата.

Какви са ползите за кожата от това невероятно масло?

То е много добър хидратант. Богато е на омега мастни киселини 6 и 9, витамини А и Е. Смята се, че маслото от ядки на сливи има противовъзпалително действие, тъй като съдържа полифеноли, за които е известно, че предпазват кожата от UV лъчите и преждевременното стареене на кожата.

Как маслото от бабасу се грижи за кожата и косата ни

Както стана известно, това масло осигурява на кожата витамин А, който е един от най-добрите за третиране на бръчките, подобряване на еластичността на кожата и насърчаване на клетъчния обмен.

Тъй като е богато на антиоксиданти, маслото от ядки на сливи, защитава кожата от свободните радикали и стресовите фактори на околната среда, като спомага за нейния сияен вид и по-малко пигментни петна.

Но в маслото се съдържа и незаменимият витамин С, който също е антиоксидант и за който е известно, че има възстановяващи на клетъчно ниво свойства.

Масло от синя вратига – ползи за кожата и красотата

Ако кожата ви е по-мазна или е предразположена към честа поява на пъпки, маслото от ядки на сини сливи действа като регулатор на секрецията на себум. Маслото е богато на олеинова и линолова киселина. За олеиновата киселина е известно, че предотвратява прекомерното омазняване на кожата, но поддържа кожата хидратирана. Линоловата киселина предотвратява излишното натрупване на мъртви кожни клетки, като така се намалява рискът от запушване на порите.

Маслото от ядки на сливи е чудесна грижа за зряла кожа, както и след излагане на слънце. Смята се, че подобрява състоянието на кожи с екзема, псориазис.

Свързани статии

Как може да се ползва маслото?

То е подходящо за направата на домашна козметика с други масла, домашни маски за лице или пилинги за тяло и лице, както и в малки количества 1-2 капки да се нанася самостоятелно върху кожата, преди крема например, ако кожата ви е по-суха или към самия крем. Може да се нанася върху суха и чиста кожа или върху леко влажна.

Домашен регенериращ серум против белези и изгаряния

Маслото се комбинира добре с масло от жожоба, розова вода, мед, кокосово масло, масло от шипка, тамян, коноп. Към 2-3 капки масло от сливи добавете 1-2 капки масло от жожоба, разбъркайте и нанесете върху кожата на лицето с леки масажни движения.

Внимание, преди употреба винаги се консултирайте със специалист.

Коментирай
Свободно време