Здраве и красота

Идеи за прически, които ще ви подмладят

Как косата може да ни подмлади или състари

26.11.2023г. / 15 00ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

„Косата може да разкаже повече за вас, отколкото думите“ – всяка жена може да потвърди това! Знаем как прическата влияе на настроението и себеусещането ни, а ето и няколко идеи как прическата може да ни подмлади.

С течение на времето косата ни става по-слаба, губи цвета си и плътността си. Правилната прическа, цвят и форма могат да ни помогнат да изглеждаме пет, дори десет години по-млади. Ето и няколко съвета как да направите това:

Помислете добре кое искате да подчертаете – очите, скулите или пък цялостната форма на лицето. Добре е да знаете също коя част от вашето лице ви кара да се чувствате уверена – може би красивите ви очи или пък правилната форма на лицето? Тях можете да подчертаете с определена прическа и цвят на косата.

Изберете правилния тон русо

С напредването на времето жените биват съветвани да избират по-светъл, дори рус цвят. По този начин по-лесно могат да прикрият белите коси или поне те да се забелязват сравнително по-малко.

Ако и вие планирате да се боядисате в рус цвят, избягвайте пепелно-русите тонове, които имат студени, синкави пигменти – те ще подчертаят обезцветяването на кожата ви. Вместо това, изберете медно-руси нюанси със златисти основни тонове. Така ще омекотите чертите на лицето, придавайки му сияен блясък.

Изкосена, къса прическа (pixie cut)

Освен стилна, тя е и много лесна за поддръжка, и може да ви помогне да изглеждате с няколко години по-млада. Тази прическа ще подчертае скулите и очите ви. Можете да постигнете по-екстравагантна или стилна визия, като това зависи от начина, по който стилизирате прическата си.

Меки, обемни вълни

Така наречените „плажни вълни“ са популярни сред по-младите дами, но ако искате да придадете по-свежо излъчване на лицето, всъщност трябва да ги избягвате. С тях косата ви ще изглежда суха и безформена, а това е „ефект“, от който нямате нужда.

Вместо това, изберете обемни, меки вълни, които ще подчертаят естествения блясък на лицето ви. Те ще ви помогнат да придадете обем, както и да създадете илюзията за дълбочина.

За дамите над 40

Лек бретон, в съчетание с изкосена прическа – това ще подчертае очите ви, като измества фокуса от челото. Перфектната прическа за дами с овална форма на лицето!

Плитка

Лесна и удобна, плитката ще създаде усещане за младост и игривост в косите! Носете я настрани – по този начин ще придадете допълнителен обем, и ще подчертаете лицето. Не забравяйте – нека плитката не бъде идеално сплетена, а леко рошава.

Идеално изправена коса с преса

Ако имате кръгло лице, тази прическа е за вас!

Ако искате лицето да изглежда една идея по-слабо:

– разделете пътя си по средата, така ще прикриете част от обема на бузите. За повече игривост – добавете цвят! По-светлите тонове в края на косата ще привлекат вниманието към долната част на лицето ви.

Етажиране на косата

Ако имате къдрава коса, етажите са идеалното решение за вас. Но внимавайте – нека дължината не бъде прекалено къса. Етажите ще ви помогнат да намалите утежняването на косата, ще я направят по-лека, като по този начин ще подчертаят още повече красотата на къдриците.

Ако все пак сте решили да не боядисвате косата си

Посивялата коса е с по-упорита и твърда структура, затова не е необходимо да придавате повече плътност. Изправете косата си и етажирайте смело! Кератиновата терапия е много подходяща за вас – така ще намалите накъсването и увреждането на косата.

Плътен бретон

Свързани статии

Бретонът е идеален начин да разнообразите стила на прическата си, но не забравяйте, че той трябва да е съобразен с чертите и формата на лицето ви. Плътният бретон придава ексцентричност на изражението, скрива напълно бръчките по челото, рамкира лицето ви и подчертава очите.

Асиметричен боб

Асиметричният боб, който се носи на една страна, приплъзва погледа вертикално, като по този начин лицето изглежда по-издължено и слабо, отнемайки няколко години от възрастта ни. Той подчертава скулите и придава по-свежо излъчване.

Боядисвайте косата си редовно

Побелелите корени на косата, в съчетание с избледнял цвят, непременно ще добавят няколко години към възрастта ви, а освен това ще подчертаят пигментните петна и неравностите на тена. Вместо това изберете по-тъмни тонове за корените, и по-светли за дължините, за предпочитане с червеникави оттенъци.

Снимки: istock; Getty images.

Коментирай