Здраве и красота

6 начина да накарате косата да се омазнява по-рядко

Възпитайте косата си

01.07.2022г. / 15 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бързото омазняване на косата може да бъде истински кошмар. Завъртате се в омагьосан кръг, в който миете косата всеки ден или през ден, а тя става все по-мазна и по-мазна. С течение на времето се появява още по-сложният проблем – мазни корени и сухи краища. Косата се изтощава и изсушава до такава степен, че влагата не достига до краищата, което ги прави сухи, начупени, накъсани, цъфтящи.

Какво се случва с косата, ако използвате сух шампоан всеки ден?

Как да се справите с мазната коса? Как да накарате косата да се омазнява по-бавно?

Изчаквайте минимум 48 часа между измиванията

Ако досега сте измивали косата ежедневно, защото ви е неудобно да се появите навън в мазна коса, опитайте се да превъзмогнете това. Започнете да удължавате постепенно интервалите между измиванията, като започнете от 48 часа. Това ще „приучи“ мастните жлези да секретират по-малко количество себум. Колкото по-пресушена е кожата на главата от честите измивания, толкова повече себум се секретира, за да компенсира сухотата.

Използвайте шампоан без сулфати

Сулфатите и силиконите са едни от най-вредните съставки за косата и скалпа. Сулфатите са прекалено агресивни към кожата, което премахва естествените масла от кожата в дълбочина, оставяйки я суха, раздразнена и опъната.

Домашен шампоан за мазна коса с чаено дърво

Изплаквайте с ябълков оцет

Ябълковият оцет има свойството да балансира pH-то на скалпа. Той има алкален характер, което влияе положително върху омазняването, като го нормализира. Изплакването с ябълков оцет има благоприятно въздействие и срещу пърхот. Оцетната киселина възстановява блясъка на косъма, намалява сърбежа и омазняването на скалпа.

Използвайте спрей с морска сол

Можете да си направите натурален спрей с морска сол против омазняване. Солта извлича мазнините от скалпа и косъма, като едновременно с това помага на косата да стои пригладена и покорна без наелектризиране и фриз ефект.

Домашни маски за мазна коса

Свързани статии

Използвайте скраб за скалп

Ако досега не сте ексфолирали скалпа си, а само останалите части на тялото, време е да започнете да го правите. Ексфолирането на скалпа спомага за потискане на омазняването, допринася за отстраняване на мъртвите клетки, натрупаните себум и мръсотия, които запушват порите и влошават състоянието на косата.

Как да подобрите състоянието на косата с помощта на шампоана

Ограничете разресването и докосването на косата

Колкото повече решите и докосвате косата, толкова по-бързо се омазнява. С докосването ѝ я замърсявате и добавяте масла от кожата на ръцете. С разресването пък разнасяте себума от скалпа надолу по дължина на косъма. Избягвайте тези навици.

Коментирай