Здраве и красота

Омега-3 от растителни източници предпазват сърцето

Как да си набавим полезните мастни киселини

29.06.2022г. / 15 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърдечносъдовите заболявания са една от най-честата причина за смъртност в световен мащаб. Знаем, че промяната в начина на живот като здравословно хранене, редовна физическа активност, по-малко стрес, могат да ни помогнат да намалим риска от сърдечни болести.

Според изследване, публикувано през февруари 2022 г. в Advance in Nutrition, учени са доказали, че омега-3 мастните киселини, набавени от растителни източници, поддържат здравето на сърцето, но също така имат и редица ползи за когнитивното здраве.

5 причини да консумирате омега-3 всеки ден

Публикуван от Oxford University Press от името на Американското дружество по хранене, този анализ изследва няколко различни проучвания върху алфа-линоленовата киселина (ALA) – омега-3 мастна киселина на растителна основа. Изследването обхваща редица проучвания в световен мащаб.

Според учените увеличаването на ALA в ежедневното меню е свързано с 10% по-нисък риск от сърдечни заболявания и 20% по-нисък риск от фатална коронарна болест на сърцето. Специалистите смятат, че ALA може да помогне за намаляване на холестерола, триглицеридите и кръвното налягане, тъй като алфа-линоленовата киселина има противовъзпалително действие.

Свързани статии

Изследванията също така сочат, че тази киселина помага и за намаляване на риска от диабет, както и на други хронични заболявания. Досегашните изследвания доказват, че алфа-линоленовата киселина помага за подобряване на здравето на сърцето и мозъка.

Кои са едни от най-полезните източници на растителни омега-3 мастни киселини, които може да добавите към ежедневното меню може да прочетете тук.

Коментирай