Здраве и красота

5 причини да консумирате омега-3 всеки ден

Защо са толкова важни за здравето и целия организъм

12.01.2022г. / 13 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Омега-3 мастните киселини са едни от най-здравословните мазнини, които можете да доставите на организма си. Много хора са чували за тях, знаят, че се съдържат най-вече в рибата, но не знаят всъщност защо са важни за тялото и защо е необходимо ежедневно да се стараят да ги консумират. Омега-3 мастните киселини са мононенаситени и полиненаситени есенциални мазнини, които имат редица важни ползи за здравето.

Ползи от омега-3 мастните киселини и откъде да ги набавим

Омега-3 са ценни за организма, защото могат да помогнат за поддържането на здравословно тегло, здрава сърдечносъдова система, еластични и добре функциониращи кръвоносни съдове, здрави бели дробове, здрава нервна и имунна системи, според mindbodygreen.com.

Омега-3 мастните киселини са няколко вида, които се срещат в различни източници – мазни риби и риби с бяло месо, водорасли, ядки и семена. Всички те имат изключителни ползи за здравето и организма, заради което тялото се нуждае от тях ежедневно.

Кои са основните 5 причини, поради които да консумирате омега-3 всеки ден?

Откъде да си набавите омега-3, ако сте веган?

Имат противовъзпалителни свойства

Според healthline.com, възпалението е естествен отговор на тялото към различни дразнения, бактерии, наранявания. То е начин организмът да се справи с атаките отвън и отвътре. Понякога обаче възпалението може да е дълготрайно и да няма видими проявления и симптоми. В такива случаи това е предпоставка за хронични заболявания, включително сърдечносъдови, неврологични, дегенеративни, ракови.

Редовната консумация на омега-3 може да намали риска от тези заболявания, като потисне и редуцира тези постоянни тлеещи възпаления в тъканите. Това помага за поддържане на цялостното здраве.

За здрава сърдечносъдова система

Сърдечносъдовите заболявания, инфарктите и инсултите са водеща причина за смъртност в цял свят. Според изследвания, цитирани от goodnet.com, редовно консумиращите риба, семена, ядки, морски дарове, зехтин, като средиземноморските народи, имат по-нисък процент смъртност, причинена от сърдечносъдови заболявания. Това се дължи на редовната консумация на омега-3. Тези полезни мазнини понижават кръвното налягане и лошия холестерол, като намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и усложненията от тях.

Рецепти, богати на омега-3 мастни киселини

Свързани статии

За по-здрава нервна система

Омега-3 мастните киселини са от решаващо значение за мозъчната функция и функциите на централната и периферната нервна система. Мастните киселини се свързват с потискане на възпаленията, причиняващи дегенеративни и хронични заболявания. Полезните мазнини могат да допринесат за намаляване риска от когнитивни проблеми, проблеми с паметта, концентрацията, болест на Алцхаймер, различни видове деменции.

Подобряват настроението

Омега-3 мастните киселини са ценни и за настроението. Те могат да подпомогнат секрецията на серотонин, който да внесе баланс в настроението и да облекчи симптомите на тревожност, безпокойство, депресия.

4 признака на дефицит на омега-3 мастни киселини

За добро очно здраве

Полезните мазнини са ценни и за зрението. Те имат свойството да допринасят за забавяне на дегенерацията на всяка тъкан в тялото, включително на макулата. Макулната дегенерация е една от най-честите причини за ранна загуба на зрение или влошаването му. Мастните киселини могат да помогнат за предотвратяването на този процес или за забавянето му. Ето защо е важно отрано да консумираме омега-3 колкото се може по-често.

Коментирай