Здраве и красота

7 ползи за здравето от гъбите на прах

За добро сърдечно здраве

08.07.2022г. / 14 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Една от най-полезните храни за нашето здраве, изключително богата на витамин D са гъбите. В китайската медицина гъбите биват наричани също и „еликсир на живота“, тъй като в продължение на стотици години са част от традиционната медицина. Чували ли сте за гъби на прах?

Този прах се получава от сушени гъби, които се смилат старателно. Може да се направи от всякакви видове ядливи гъби. Гъбите на прах могат да се ползват за направата на чай, да се добавят в кафе, смутита, фрешове, печива, ястия, супи и т. н.

Различни видове гъби на прах лесно може да намерите в биомагазините и магазините за здравословни храни. Не бива да ги бъркате с обикновения гъбен прах, който е бульон.

Какви са ползите от консумацията им?

10 вкусни рецепти с гъби

Внимание, преди да консумирате се консултирайте с лекар!

1. Подобряват мозъчната функция

Гъбите на прах са добре известни със своето положително въздействие върху мозъчната функция. Установено е, че прахът от гъбата лъвска грива например намалява въздействието на невродегенеративните заболявания чрез забавяне или обръщане на клетъчната дегенерация в мозъка. Може да се намери и под формата на капсули и се смята, че помага за подобряване на концентрацията.

Как да добавите куркума в ежедневното си меню

2. За силен имунитет

Гъбите съдържат полизахариди. Това са молекули, за които е известно, че имат имуномодулиращ ефект и могат да подобрят функцията на имунната система. Според учените, гъбеният прах спомага за стимулиране на лимфоцитите на далака, които работят за регулиране на имунната система и засилване на способността на тялото да се бори с вирусите и бактериите.

3. Облекчават стреса

Според западни изследвания, съдържащите се в гъбите рейши феноли и флавоноиди, спомагат за намаляване на тревожността, предизвикана от стрес.

4. За повече енергия

Още една добра причина да добавим към дневното си меню гъби на прах е, че те могат да помогнат да подобрим своите енергийни нива. Невероятните гъби шийтаке на прах са чудесен източник на витамин В, който помага за поддържане на функцията на надбъбречните жлези и превръща хранителните вещества, които консумираме в източник на енергия. Известно е също, че гъбите на прах подобряват ефективността на упражненията.

Мед от рапица и неговите ползи за здравето

5. Регулират нивата на кръвната захар

Гъбите на прах могат да подобрят и нивата на кръвната захар и инсулиновата чувствителност, смятат западни учени. Изследванията върху гъбата рейши например показват, че тя е в състояние да намали както нивата на кръвната захар, така и нивата на инсулин при тестове с мишки.

Свързани статии

6. За добро сърдечно здраве

В китайската култура и медицина се използва гъба, която е особено ценна – кордицепс. Дългогодишни западни изследвания са доказали, че има силна връзка между гъбите и здравето на сърцето. Кордицепс гъба на прах, може да помогне за предотвратяване на увреждане на сърцето и понижаване на LDL холестерола, смятат учените.

Доказано е, че гъбите спомагат и за намаляване на оксидативния стрес, но и че повишават физическата издръжливост.

7. Забавят процесите на стареенето

Гъбите са храна, която е много богата на антиоксиданти. Гъбеният прах помага в борбата на организма с увреждането на свободните радикали и предотвратява оксидативния стрес. Това намалява не само риска от различни заболявания, но и помага за забавяне процесите на стареене в тялото.

Коментирай
Свободно време