Здраве и красота

Възможни причини да се чувствате зле след консумация на плодове

Дискомфортът след ядене на плодове може да се дължи на едно състояние

19.07.2022г. / 05 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плодовете са един от най-естествените източници на природни захари. Консумацията на плодове дава на тялото възможност да почерпи витамини, минерали, фибри, антиоксиданти от природата. Когато хапнете обилно количество плодове обаче, има вероятност да почувствате известен дискомфорт. Някои хора пък изпитват трудности с консумацията дори на малки количества плод. Според Web MD, има една причина, поради която да се чувствате зле след ядене на плодове. Това е непоносимостта към фруктоза.

Полезни ли са наистина сушените плодове?

Непоносимостта към фруктоза представлява неспособност или недостатъчна ефективност на организма да усвоява правилно плодовата захар или фруктозата. Тя може да е вродена (наследствена) или придобита. Проявява се с някои характерни симптоми и може да доведе до някои дългосрочни негативни ефекти за здравето.

Проучване от 2001 година, публикувано в Scandinavian Gastroenterology, цитирано от healthdigest.com установява, че недоброто усвояване на фруктозата може да доведе до недостиг на триптофан – ценно съединение, което контролира процесите на нервната система и настроението.

Ако страдате от вродена непоносимост към фруктоза, в повечето случаи тя се проявява още в ранна детска възраст. Хората с това състояние изпитват трудности в образуването на ензима, който е нужен за разграждането на фруктозата. В някои случаи тялото изобщо не го произвежда. Това води до сривове в кръвната захар и натрупване на токсини в черния дроб.

Добри срещу лоши въглехидрати – каква е разликата между тях?

Сред най-честите симптоми на непоносимост към фруктоза са гадене, повръщане, подуване на корема, болки, жълтеница след консумация на плодова захар.

Когато става въпрос за придобита непоносимост към фруктоза или така наречената „диетична непоносимост към фруктоза“, тялото синтезира ензима, нужен за разграждането, но проблемът се корени по-скоро в клетките на червата, които абсорбират фруктозата.

Сред най-честите симптоми на придобита непоносимост към фруктоза са газове, подуване, възпаление в червата, диария, стомашни болки. Според healthline.com тези признаци се проявяват скоро след консумация на плодове.

Полезни ли са различните заместители на захарта?

Какво можете да ядете и какво не, ако имате непоносимост към фруктоза?

Ако имате непоносимост към фруктоза е много важно да внимавате какво точно консумирате. Така ще намалите вероятността да получите симптоми и дискомфорт, последвани от неприятни странични ефекти, според Web MD. В такива случаи е важно да избягвате продуктите, които ви причиняват дискомфорт и проява на симптоми.

Също толкова важно е да следите за наличие на фруктоза в продукти, които не са плодове. Ако съдържат следи от плодове или плодова захар, това може да провокира същите симптоми и да ви постави в неприятно положение.

Кокосова захар – по какво се различава от бялата захар?

Такива съставки са глюкозо-фруктозен сироп, царевичен сироп. Откриват се в бисквити, тестени изделия, но и деликатесни меса, колбаси, хлябове, чипсове, сокове, бонбони, дори подправки и всякакви преработени храни. Важно е да имате предвид това и да четете внимателно етикетите на храните, които консумирате, според healthline.com.

Клиника Майо съветва да се избягват също мед, сироп от агаве, меласа, кленов сироп, палмова захар. Всички те могат да съдържат фруктови захари.

Кои плодове могат да се ядат?

Защо яденето на много ябълки може да е опасно?

Според Web MD обаче премахването на абсолютно всички видове фруктоза не е задължително. В повечето случаи някои плодове не предизвикват симптоми и дискомфорт. Сред тях са горски плодове, цитрусови плодове, авокадо, банани, пъпеш. Те са с по-ниско съдържание на фруктоза и вероятността да предизвикат симптоми е по-малка. Следете реакциите на тялото си.

Ако забележите непоносимост към фруктоза, задължително се консултирайте с лекар. Статията има информативен характер.

Коментирай
Свободно време