Здраве и красота

Полезни ли са наистина сушените плодове?

И защо трябва да се внимава с тях

21.11.2021г. / 05 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сушените плодове са считани за здравословна храна. Те присъстват в смесите за закуска, включващи овесени ядки, семена, ядки под общото наименование мюсли. Плодовете са изключително полезна храна. Те са източник на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри. Сушените плодове обаче имат по-високо съдържание на калории и захари заради дехидратираната си текстура, която прави наситеността на някои от компонентите им по-висока.

Според Food Data, цитирана от healthdigest.com, в 30 грама сушени стафиди се съдържат около 85 калории и 22,5 грама въглехидрати, от които 18,5 грама са захари. В същото количество прясно грозде има само 5,4 грама въглехидрати, от които 4 грама са захари. Това прави стафидите многократно по-калорични и по-наситени със захари от пресния им вариант – гроздето.

Сушени сливи или сушени фурми – кое е по-здравословно?

Въпреки това, сушените плодове са изпълнени с витамини, фибри, минерали и антиоксиданти. С тях обаче е нужно стриктно да следите порциите си и да не консумирате големи количества.

Диетите и хранителните режими, включващи сушени плодове в състава си, са много богати на фибри, които се свързват с намален риск от сърдечносъдови и храносмилателни заболявания, затлъстяване, диабет.

Сушените плодове са много богати на антиоксиданти. Те са изключително важни в борбата с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, предизвикващи възпаления в тъканите. Сред най-богатите на антиоксиданти сушени плодове са сините сливи, ябълките, сушените кайсии. Според проучване от 2013 година, публикувано в Journal of Food Science, стафидите могат да допринесат значително в подобряването на липидния профил и гликемичния контрол. Това означава, че те понижават риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.

Здравословни ползи от консумацията на сушена храна

Сушените плодове са с изключително високо съдържание на захари

Едно от най-големите притеснения относно сушените плодове, е наличието на захари в тях. Тъй като са дехидратирани, плодовите захари се концентрират и повишават количеството си за единица тегло. Много от сушените плодове допълнително се обработват със захар или бяло брашно, за да се подобрят вкусовите им качества и тяхната трайност. Това ги прави потенциално още по-опасни за здравето, особено ако се консумират в големи количества.

Дори да не са с добавени захари, сушените плодове съдържат много голямо количество фруктова захар или фруктоза. Излишните количества фруктоза в кръвта причиняват висок холестерол, влошен липиден профил, чернодробни заболявания, безалкохолна чернодробна стеатоза (тъй като фруктовата се обработва само в черния дроб, а не в останалите клетки на тялото, както е при глюкозата), диабет, сърдечносъдови заболявания. Това показват данни, публикувани в Alternative Medicine Review.

Страхотни ползи от сушените сини сливи

Друг недостатък на сушените плодове е, че много лесно можете да прекалите с тяхното количество. Подобно на ядките, те са малки, вкусни и човек неусетно може да изяде повече от цяла шепа, а това е прекалено голямо количество.

Както с всичко полезно, така и със сушените плодове трябва да се внимава с контрола на порциите.

Ядки и сушени плодове за отслабване

Кой е най-полезният начин да консумирате сушени плодове?

Преди да консумирате сушени плодове, четете внимателно етикетите. Избягвайте сушени плодове, обработени допълнително със захари или бяло брашно. Това е възможно най-нездравословният вариант.

Избирайте сушени плодове според нуждите си. Сините сливи например могат да облекчат запека благодарение на високото съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Стафидите могат да помогнат в контрола на кръвната захар. Сушените смокини са с най-високо съдържание на калций сред сушените плодове, според medicinenet.com.

Хапвайте сушени сини сливи при запек и високо кръвно

Сушените плодове са полезни. Няма причина да ги избягвате или да ги изключвате напълно от менюто си. Единственото важно нещо, което трябва да направите, е да не прекалявате с количеството.

Коментирай