Здраве и красота

Топ 6 храни за ускоряване на метаболизма (галерия)

Как да подобрите метаболитното здраве

05.07.2022г. / 15 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Метаболизмът е много сложен механизъм. Той не се свежда само до скоростта на разграждането на храната. Числото на кантара съвсем не е единственият показател за бърз метаболизъм. Метаболитното здраве надскача далеч скоростта на усвояването на храната. Много хора мислят, че бързият метаболизъм е единственото важно нещо, за да отслабнат и да поддържат теглото си. Всъщност, от метаболизма зависи цялостното здраве на организма, дълголетието, способността на тялото да се справя с възпаленията, да осигурява енергия за жизнените процеси, според Case Integrative Health.

Двата медицински термина „метаболитно здраве“ и „метаболитна скорост“ не са взаимозаменяеми. Те имат своите специфични разлики и за да разберете метаболизма като цяло, е добре да се запознаете първо с разликите в тези два термина.

Healthdigest.com обяснява, че „метаболитно здраве“ се отнася до това колко добре тялото успява да разгражда и усвоява качествено хранителните вещества, микро- и макро елементи, така че да осигури енергия за всеки жизнен процес. За да изпълнява функциите си, организмът се нуждае от достатъчно енергия за дишане, поддържащи живота функции, както и такива, свързани с психическото и физическото здраве, включително енергия за ежедневните задачи и натоварване.

Свързани статии

Здравословният метаболизъм далеч надскача разграждането на хранителните вещества и означава много повече от цифрите, които се появяват на кантара, когато стъпите на него. От здравия и пълноценен метаболизъм зависи дълголетието, общото здраве, предпазването от хронични заболявания, диабет, инсулти, инфаркти, високо кръвно налягане и други здравословни проблеми.

Много са факторите, от които зависи бързината на метаболизма. Тя представлява скоростта, с която тялото успява да осигури необходимите хранителни вещества и елементи за обезпечаване на всички процеси в тялото, така че то да не страда от дефицити и затруднения. Колкото по-балансиран е метаболизмът, толкова по-голям е шансът за повече здраве и дълголетие.

Кои са храните, които могат да помогнат в ускоряването на метаболизма?

Вижте в галерията тук.

Коментирай