Здраве и красота

7 начина да изглеждаме и да се чувстваме по-млади

С правилните действия можем да забавим хода на времето

12.07.2022г. / 11 13ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

С напредването на годините, все по-често поглеждаме в огледалото, с надеждата, че дните няма да оставят своя отпечатък. Уви – безсънните нощи около грижата за децата, стресът на работното място, проблемите със здравето – всичко това оставя своите следи по лицето и тялото ни.

Предлагаме ви 7 идеи, с които можете да опитате да върнете часовника назад или поне да забавите видимите следи на стареенето.

Спете повече

Добрият сън е най-лесното и най-простото условие за нашата красота и младост. Той има едно незаменимо предимство, с което не може да се похвали цялата козметична индустрия – напълно безплатен е!

Вместо да се лутате в избора на поредния продукт, който ще прикрие тъмните ви кръгове, можете да си осигурите качествена доза сън. Доказано е, че добрата нощна почивка ще подобри паметта и концентрацията ви, предпазвайки ви от преждевременен инфаркт или инсулт. Добрият сън е най-важното условие за правилното функциониране на мозъка, освен това той ще помогне на тялото ви да се възстанови и регенерира. Хората, които се наспиват добре, изглеждат по-привлекателни, отпочинали, свежи и енергични.

Как да повишим имунитета през лятото

Пийте вода

Да, всички постоянно повтаряме тази мантра, но успяваме ли наистина да пием достатъчно вода, или в хода на забързания ден, все по-често посягаме към соковете и безалкохолните напитки? Приемът на достатъчно от тази природна течност е едно от най-важните условия, за да успеем да запазим виталността си. Осем до десет чаши вода на ден ще подобрят работата на сърцето и ще ни помогнат да поддържаме оптимално тегло. Освен това ще можем да се освободим от ненужните вещества и ще подобрим значително вида и здравето на кожата ни.

Топ 6 храни за ускоряване на метаболизма


Забравете за захарта

Приемът на захар ускорява процесите на стареене – как става това? При свързването на захарите с протеините протича процес, при който се освобождават свободни радикали, а те нарушават структурата на кожата. Ето защо редица холивудски звезди и известни личности избират за себе си веганска диета или пък суровоядство. „Храните боклук“ (junk food), неслучайно са наречени така – намаляването или спирането им ще донесе редица ползи за тялото ви.

5 плода за освежена и стегната кожа на лицето

Откажете се от вредните навици

Опитайте се да бъдете честни със себе си – прекалявате ли с цигарите, алкохола или сладкото? Ако отговорът е „Да“, опитайте се постепенно да редуцирате тези зависимости. Научно доказано е, че диетите „от понеделник“ не работят. Вместо да се пресирате да спрете всичко наведнъж, опитайте се ден след ден да правите по една малка стъпка по пътя към вашето по-добро „утре“.

Заменете поредната цигара с колега в работните почивки с чаша вода. Можете да оставите вафлата, заменяйки я с банан или ябълка. Вместо традиционната чаша бира пред телевизора вечер, опитайте безалкохолен вариант на хмеловата напитка. Малките промени ще доведат до голям резултат.

Малки стъпки за всекидневен детокс

Движете се повече

Младостта е емоция, енергия, движение. Всички си спомняме как сме тичали безспирно като деца, а сега дори лекият спринт към автобуса ни кара да се уморим. Опитайте се да бъдете по-активни – не е нужно да купувате скъпи карти за фитнес или пък специални облекла. Станете от дивана и се раздвижете! Заменете традиционната вечер пред телевизора с разходка – поканете цялото семейство. Ще се учудите колко благотворно може да се окаже – освен движение, тя ще ви донесе и възможност да общувате по-качествено един с друг.

Как да отслабнете с мед и канела?

Обърнете внимание на храната

Ние се храним, за да живеем, а не живеем, за да се храним. С напредването на възрастта увеличете приема на антиоксиданти – ще ги намерите в горските плодове. Заменете следобедната закуска със смути, като добавите повече зеленолистни (спанак, маруля). Ако не ви е приятен вкусът на спанака, можете да добавите банан и суперхрани – ето ви еликсир за младост!

Как да балансирате чакрите си?

Запазете духа си млад

Не е нужно да правите нещо специално, за да бъдете млади – просто бъдете! Забавлявайте се, смейте се, обграждайте се с млади и позитивни хора. Изключете от списъка си с приятели хора, които ви натоварват и ви карат да се чувствате потиснати. Всички знаем каква е икономическата обстановка и колко труден е животът – ежедневното затъване в тези мрачни мисли няма да ни накара да се чувстваме по-добре.

Можем да разсеем облаците, пускайки си хубава песен или просто прегръщайки човека, когото обичаме. Ако няма такъв – прегърнете себе си! Заслужавате го!

Коментирай