Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако намалим консумацията на яйца?

Яйцата могат да доведат до подуване

20.07.2022г. / 05 59ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма съмнение, че яйцата са една от най-полезните храни за нашето здраве. Те  ни осигуряват витамини Е, А, D, каротиноиди, холин, калий, селен и други хранителни елементи. Консумацията им се свърза с укрепване на костите, подобряване на концентрацията, укрепване на имунитета, мозъчната функция, подпомагане на отслабването, изграждане на мускулна маса и други. 

Нови изследвания обаче показват, че може да е по-добре да  заменим яйцата с други храни, които включват същите видове хранителни вещества, необходими за нашето тяло, пише забавният сайт Bright Side. 

Какво се случва в тялото, ако намалим консумацията на яйца?

1. Яйцата сами по себе си могат да причинят запек

Ако напоследък страдате от запек, замислете се колко често и като количество колко яйца консумирате. Яйцата са много богати на протеини, но не съдържат никакви фибри, които подпомагат храносмилането. Липсата на фибри води до появата на запек. Хубаво е яйцата да се комбинират с други храни, които ни осигуряват така важните фибри, като домати, спанак, краставици. 

12 вкусни рецепти с яйца

2. Баланс на холестерола

Яйцата са една от храните, с които ако не внимаваме, увеличаваме риска от покачване нивата на лошия холестерол, който води след себе си редица здравословни проблеми. Според западно проучване, изключването на яйцата от менюто, може да допринесе за по-дълъг живот, тъй като яйчният жълтък има високи нива на холестерол.

Учените смятат, че без значение на каква възраст сме, ако консумираме повече яйца, може да увеличим риска нивата на холестерола да излязат извън баланса. От друга страна, изследователите смятат, че ако консумираме по 1 яйце на седмица, този риск се намалява.

Какво ще стане с тялото ви, ако спрете да ядете зърнени храни за 14 дни?

3. Яйцата могат да доведат до подуване

Яйцата са една от най-добрите храни за закуска, но не и за хората, които са  чувствителни към определени храни или имате непоносимост. Ако след консумацията им се усещате подути, страдате от газове в корема, може да опитате да разредите консумацията на яйца и да попитате вашия лекар дали не е добре да си направите тест за хранителна алергия към яйца. 

Непоносимостта към яйца основно означава, че в тялото ви определен хранителен ензим е дефицитен и затова не може да бъдат правилно храносмилани. Това не само ви кара да се подувате, но също така можете да изпитате болки в стомаха, главоболие, в някои случаи дори дишането ви леко да се затрудни. 

Свързани статии

4. Консумацията на повече яйца може да увеличи риска от сърдечни заболявания

Учените смятат, че ако човек не страда от заболявания, консумирането на около 7 яйца на седмица може да има редица ползи за здравето, като поддържането на добро очно здраве е една от тях.

Защо костилковите плодове са толкова полезни за здравето?

Въпреки това, ако страдате от здравословно състояние, като диабет например, консумацията на толкова много яйца може да увеличи риска от сърдечно заболяване. Западно проучване дори установява, че мъжете, които ядат повече от едно яйце всеки ден, имат по-голям риск от развитие на това състояние. 

Коментирай