Здраве и красота

Защо костилковите плодове са толкова полезни за здравето?

Подобряват имунитета

11.07.2022г. / 05 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Знаете ли, че много плодове се класифицират ботанически като костилкови? Подобно на други видове плодове, част от костилковите, за които ще прочетете в следващите редове, са отличен източник на важни хранителни елементи. Ето някой от най-полезните: манго, праскови и кайсии, сливи, нектарини, кокосови орехи, череши, личи, фурми.

Кои са основните ползи за здравето от консумацията им?

Плодовете с костилки са вкусни и питателни, и имаме някои добри причини да ги добавим към менюто си.

Синя спирулина – при висок холестерол и за силен имунитет

1. Те са с високо съдържание на антиоксиданти

Костилковите плодове се отличават с високо съдържание на антиоксиданти, които са важни съединения, помагащи в борбата със свободните радикали. Западни проучвания показват, че свободните радикали могат да играят централна роля в развитието на хронични болести, като сърдечни заболявания, рак и диабет.

От друга страна, учените смятат, че костилковите плодове като нектарините например са отличен източник на няколко ключови антиоксиданта, включително витамин С, флавоноиди и антоцианини, всички от които могат да намалят възпалението и да предотвратят оксидативния стрес.

Храни за здрава матка

2. За добро храносмилане

Плодовете с костилки са богати на полезни фибри, които са основно хранително вещество, участващо в няколко аспекта на здравето. Фибрите спомагат за контрола на кръвната захар, смята се, че допринасят за понижаване на кръвното налягане и поддържане на нивата на холестерола под контрол, но подобряват и храносмилането. Ако страдате от запек, не пропускайте да хапвате сини сливи.

3. За по-силни кости

Голяма част от костилковите плодове са с високо съдържание на витамин К. Той е мастноразтворим витамин, който е най-известен с ролята си в съсирването на кръвта. Също е от съществено значение за здравето на костите, като се смята, че може да помогне за намаляването на загуба на костна маса и забавяне на развитието на остеопороза.

6 плода за здраво сърце

4. За силен имунитет

Добавянето на няколко порции костилкови плодове към ежедневното хранене е чудесен начин да си осигурим поне част от важните хранителни елементи като витамин С, който допринася за повишаване на имунитета.

Свързани статии

5. Подходящи за отслабване

Плодовете с костилки са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на фибри, което ги прави чудесно допълнение към здравословната диета. Разбира се, въпреки че са полезни за здравето и талията ни, не бива да прекаляваме с тяхната консумация.

6. За добро зрение

Благодарение на антиоксидантите и полифенолите, редовната консумация на костилкови плодове се грижи за здравето на очите, смятат учени. Западни проучвания показват, че този вид плодове могат да помогнат за превенцията на макулна дегенерация свързана с възрастта, благодарение на съдържанието на съединения като витамин С и бета-каротин в тези плодове.

Коментирай