Здраве и красота

Как да ползваме кафе за растеж на косата и спиране на косопада

Вижте някои идеи за домашни маски за коса

20.07.2022г. / 10 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Също като чая, то често намира приложение в грижата за кожата и косата. Козметичните брандове добавят кафето като съставка за стягане на кожата, намаляване на целулита, стимулиране растежа на косата, намаляване на косопада. Днес в рубриката ни "Здраве и красота" разглеждаме някои от ползите от кафето за косата и споделяме лесни маски, които може да си направите.

Ползите от кафето за косата:

  • Маските за коса с кафе са в състояние да стимулират корените на косата и да подобрят тяхната текстура. Това от своя страна може да помогне за спиране на косопада и засилване на растежа на косата.
  • Когато се използва за изплакване, напитката от кафе може да помогне за разплитане на непокорната коса, като в същото време я направи по-здрава. 
  • Смляното кафе е подходящо и за направата на домашен скраб не само за кожата на лицето и тялото, но и за тази на скалпа. Така подпомага детоксикацията ѝ, но и като цяло допринася за доброто ѝ състояние. 
  • Маслото от кафе е богато на фитостероли и когато се масажира в скалпа, може да помогне за засилване на кръвообращението.

Имайте предвид, че домашните грижи с кафе, може да променят леко цвета на вашата коса, особено, ако тя е по-светла. 

Бразилско масло от тукума – за красиви кожа и коса

Как може да ползвате кафе за здрава и красива коса? Вижте няколко идеи: 

Маска с кафе и кокосово масло

Кокосовото масло задържа влагата в скалпа, а кофеинът в кафето предотвратява косопада. За да си приготвите тази грижа, в малка тенджера разтопете 1-2 с.л. кокосово масло, като към него добавете 1 с.л. фино смляно кафе. Разбъркайте добре съставките. Нанесете ги в корените на косата с леки масажни движения, може да нанесете и по дължината или в краищата. Маската не бива да се нанася топла. Оставете я да действа 30-40 минути и след това измийте косата си както обикновено. 

Домашни рецепти за тоник за здрава коса

Маска с кафе и майонеза 

Знаете ли, че майонезата се използва в домашните маски за коса? Може дори да си приготвите домашна майонеза, като комбинирате около 300 мл олио или зехтин с 3 яйца. Добавяте няколко капки лимонов сок и всичко се минава с пасатор или в блендер, до получаването на гъста консистенция, като на майонеза. 

За да си приготвите тази маска за растеж и подхранване на косата, комбинирайте равни количества майонеза и фино смляно кафе. Нанесете в корените и по дължината, оставете да действа 40-50 минути и след това измийте косата си с подходящ шампоан.

Свързани статии

Маска с кафе, мед и зехтин

Медът и зехтина подхранват косъма, правят го по-здрав, лъскав. Маската е чудесна, ако косата ви е по-суха и накъсана.В купичка комбинирайте по 1 супена лъжица от трите съставки. Разбъркайте добре. Получената паста се нанася от корените по дължината на косата. Оставя се да действа около 40 минути, след което косата се измива с подходящ шампоан. 

6 начина да накарате косата да се омазнява по-рядко

Маска с кафе, лимон и кисело мляко

Лимонът и кафето действат почистващо на скалпа, докато киселото мляко подхранва. За мека копринена и здрава коса, комбинирайте 2-3 супени лъжици кисело мляко с 1 супена лъжица фино смляно кафе и няколко капки пресен лимонов сок. Разбъркайте и нанесете маската върху косата, като наблегнете на корените, а останалата част разнесете по дължината.

В зависимост от дължината и гъстотата на косата ви, може да увеличите количеството на съставките. Измийте косата с подходящ шампоан след 30-40 минути.

Коментирай
Здраве и красота