Здраве и красота

Ползи от консумирането на фъстъци

Те са богат източник на протеин

12.08.2022г. / 15 35ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Едногодишно тревисто растение от семейство бобови – това е ботаническото определение на този така познат за нас продукт. Малко известен е обаче фактът, че олиото от фъстъци се приближава по качество до маслиновото, като дори в някои индустрии, то е предпочитано пред слънчогледовото олио.

Фъстъчената паста, която се получава от смлени печени фъстъци, се нарича фъстъчено масло. В Америка този продукт е много известен, като се консумира като добавка към закуска, сладкиши, дори при ястия с месо. Препоръчително е то да се консумира при някои тежки заболявания и при остра анемия. Какви други ползи може да имаме за тялото си, консумирайки фъстъци? Ето някои от тях:

Източник на мазнини

Те съдържат от 44% до 56% мазнини, голяма част от които мононенаситени (именно те се използват за подобряване дейността на сърцето). Те спадат към т.нар. “добри мазнини”, тъй като намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и редуцират нивата на “лошия" (LDL) холестерол.

Намаляват риска от развитие на диабет

Според проучване, направено неотдавна, консумирането на 25 г фъстъци пет или повече пъти в седмица, може да намали рисковете, свързани с развитие на диабет с до 27%. Фъстъците помагат за регулиране на скоростта, с която се покачват нивата на инсулина, тъй като те са с нисък гликемичен индекс.

Фъстъците имат ниски нива на въглехидрати

Всъщност, въглехидратите наброяват едва около 13%-16% от теглото на фъстъците. Това ги прави подходящи за консумация от хора, които страдат от диабет. Освен това, те могат да бъдат включени към нисковъглехидратни режими, както и в кето и веган хранене.

Те съдържат незаменими витамини и минерали:

  • Биотин

Фъстъците са един от най-богатите източници на биотин, койт е от изключителна важност по време на бременност.

  • Мед

Минерал, чиято липса може да доведе до негативни последствия за здравето.

  • Витамин Е

Освен мощен антиоксидант, той е от голямо значение за здравето на кожата и косата.

  • Магнезий

Той е от изключително значение за нормалния метаболизъм и производството на енергия. Магнезият помага за поддържане на здравето на костите и ставите, както и за функционирането на мускулите и нервната система.

  • Тиамин
Свързани статии

Тиаминът участва в производството на енергия и е от изключително значение за различните метаболитни процеси, както и за превръщането на храната в енергия.

100 грама фъстъци съдържат 576 калории, 25.8 г протеин, 16 г въглехидрати, 4.7 г захар, 8.5 г фибри, 49.2 г мазнини.

За да включите фъстъците като част от вашето меню, можете да си направите вкусен кето хляб с фъстъчено масло.

Необходими са ви:

  • 3 бр. яйца;
  • ½ ч.л. сода;
  • 1 ч.л. оцет;
  • 250 гр.фъстъчено масло;
  • щипка сол;
  • 1 с.л. ресвератрол.

Загрейте фурната на 180 градуса. В дълбока купа смесете яйцата, солта, ресвератрола и фъстъченото масло. Разбийте с пасатор, до получаването на хомогенна смес. Към содата за хляб добавете оцета и прибавете към другата смес. Намаслете тавичката за печене или използвайте хартия. Изсипете сместа за хляба и печете 25 минути. Проверете дали хлябът е готов с клечка за зъби – ако по нея има тесто, печете още малко. Да ви е сладко!

Коментирай