Здраве и красота

Маски за лице с продукти от хладилника

Забравете за скъпите кремове – тайната на красотата може да е скрита в кухненския ви шкаф

14.08.2022г. / 07 30ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Без значение на колко години е, всяка жена несъмнено иска да изглежда и да се чувства добре. Стараем се да се храним здравословно, да се движим и общуваме с приятели – все неща, които повдигат настроението. Когато стане дума за козметика, обаче, много от нас се чувстват изгубени в морето от възможности. Като прибавим и съставките, изписани на етикетите и на които трябва да обръщаме внимание – изборът става много труден. Тогава се сещаме за отминалите времена и може би всяка една от нас си припомня някой стар “ритуал” за красота, който е правила мама или баба.

Как са поддържали красотата си поколенията преди нас? С много обикновени, истински и натурални продукти. Това, което днес наричаме “био”, тогава е било малкото, с което са разполагали. Можем ли и ние да се докоснем и да се възползваме от тези стари трикове за красота? Разбира се! Разровихме старите книги за красота и майчините тефтери, и ето какви маски за лице открихме там:

Озаряваща маска за лице

За тази маска са ви необходими:

  • ½ банан;
  • 1 с.л. зехтин;
  • 1 с.л. мед.

Намачкайте хубаво банана, добавете зехтина и меда. Нанесете на лицето. Оставете да подейства 15 минути и изплакнете с хладка вода.

Богат на калий, витамин C и Е, бананът е известен с това, че хидратира и овлажнява кожата, правейки я гладка и сияйна. Зехтинът се използва от векове в ритуалите за красота – мощен антиоксидант, той ще ви помогне да защитите кожата от вредните лъчи на слънцето. За полезните качества на меда може да се говори много – нежен ексфолиант, естествено хидратиращ, той ни помага да се борим с акнето и намалява бръчките.

Възстановяваща маска за суха кожа

Необходими са ви:

  • 6 ч.л. глина (продава се в кутия, на прах);
  • 2 ч.л. гел от алое вера;
  • 1 ч.л. мед;
  • минерална вода.


Разбъркайте съставките. Добавете вода, за да може глината да се разтвори. Консистенцията на маската трябва да напомня паста. Нанесете на лицето, оставете да подейства около 20 минути и отмийте.

Най-добрият начин да балансираме сухата кожа е с правилните храни и оптимални нива на влажност. Тази освежаваща маска ще подейства на кожата ви не само отвън, но и отвътре. Ако желаете, добавете няколко капки етерично масло от лавандула – то ще ви успокои и ще ви помогне да релаксирате. Глината помага да изчисите кожата си от натрупаните токсини, а гелът от алое вера хидратира и освежава кожата.



Успокояваща маска за градски момичета

За нея ще ви трябват:

  • 1 ч.л. мед;
  • 1 ч.л. кокосово масло;
  • ¼ смачкано авокадо;
  • 2 капки лавандулово масло.

Смесете съставките и нанесете на лицето. За да се почувствате като на СПА процедура, можете да направите това и с четка за лице. След 15 минути, отмийте с вода.

Как действа тази маска?

Градската среда и замърсяването могат да доведат до зачервяване и раздразнение на кожата. Ето защо, есенциалните мазнини на кокосовото масло и авокадото ще ви помогнат да хидратирате и успокоите кожата. Тази маска е идеална за дами, които живеят на високи обороти.

Маска за мазна кожа с активен въглен

За нея ще са ви необходими:

  • 2 ч.л. желатин;
  • 2 с.л. вода;
  • 6 капсули активен въглен.

Смесете съставките и нанесете по-плътен слой в областта на носа. По този начин ще си направите домашни ленти за почистване на порите на носа. Те ще са много по-нежни и няма да причинят зачервяването, което се образува от използването на тези от търговската мрежа. Въгленът действа като естествен магнит, който извлича и абсорбира излишната мазнина от кожата. За да избегнете все пак зачервяване на кожата, нанасяйте маската само на носа.

Снимка: istock

Коментирай