Здраве и красота

Как да се грижим за къдравата коса

Винаги избирайте внимателно шампоана и балсама

17.08.2022г. / 15 10ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравата и красива коса е короната, която постоянно носим на главата си – и това наистина е така. Всички сме усещали колко окрилени се чувстваме и с какво самочувствие излизаме от фризьорския салон. Едно посещение при коафьора може да ни подейства като терапия и обратно – когато нещо в прическата ни притеснява, това може да окаже влияние на цялостната ни визия и себеусещане. А какво правим, ако косата е къдрава? Тогава нещата стават малко по-сложни, тъй като тя изисква по-специфични грижи. Какво можем да направим, за да подобрим вида на нашите къдрици? Ето някои идеи:

Винаги решете косата си отдолу нагоре

Нежно и внимателно започвайте разресването от долу нагоре – по този начин ще можете да разплетете малките възелчета, които са се образували. Това е много по-щадящо за косата, отколкото да се опитвате да се справите с големи участъци от нея едновременно. За да се грижите още по-добре за къдриците, специалистите съветват да си вземете качествена четка за коса, най-добре такава, разработена специално за вашия тип.

„Къдравата коса е най-склонна към увреждане. Ето защо подходящата четка или широк гребен е най-доброто за нея“ – това споделят коафьори.

Подстригвайте краищата редовно

За да избегнете накъсването и т. нар. „цъфтеж“ на косата, посещавайте фризьорския салон на всеки шест до осем седмици. По този начин косата ще изглежда бляскава и по-обемна, тъй като изтощените краища няма да ѝ придават изтънял вид.

Задължително избирайте продукт без отмиване

Този тип продукти ще продължат да се грижат за косата ви и след нейното измиване. Изберете продукт, който е специално разработен за къдрава коса, на пазара съществува голямо разнообразие от такива. Тази грижа не само ще направи къдриците ви лъскави, но ще ги заглади и раздели, като същевременно ще ги предпази от накъсване.

Спете с вързана коса

След като измиете косата си, вържете я преди лягане. Така ще запазите по-добре формата на къдриците си. За целта вместо ластик, използвайте сатенено скрънчи. Това ще ви осигури обем на сутринта.

Вземете си сатенена калъфка

Ако все още нямате такава, непременно си купете. Доказано е, че специфичната материя, от която е изработена, осигурява на косата оптимална хидратация, предпазва я от накъсване и падане. Калъфките от памук могат да бъдат прекалено груби както за кожата на лицето, така и за косата.

Използвайте дифузер

Свързани статии

Ако не използвате тази приставка, която обикновено се продава със сешоара, грешите. Дифузерът ще ви помогне да изсушите по-голяма част от косата си, като същевременно ѝ придадете обем. По този начин ще подредите къдриците, ще предпазите косата от прекалено изсушаване и наелектризиране.

Изберете подходящ шампоан и балсам

На първо място – изберете продукти, които са специално разработени за къдрава коса. Обърнете внимание на съставките – за предпочитане е да съдържат масла от жожоба, авокадо, алое, ший, кератин. Ако миете косата си често, избирайте по-леки формули. Ако косата ви е мазна, използвайте дълбоко почистващ шампоан на всеки една или две седмици. Предпочитайте балсами, които придават обем, вместо такива, които хидратират – те могат да утежнят косата ви прекалено.

Коментирай