Гладката кожа винаги е била цел и мечта на много от нас. Лицето ни казва толкова много – дали се храним с подходящите храни, спим ли достатъчно, поемаме ли оптимално количество течности. То може да изрази и моментното ни състояние, а видът на кожата показва дали сме здрави и от какви грижи имаме нужда. Тук естетичните процедури невинаги са отговорът. За да запазим свежестта и младостта си, можем да използваме някои лесни трикове, които ще ни спестят доста пари и усилия. Кои са те?

Подобрете диетата си

Всички знаем, че преработените храни не са добри за нас. Какво обаче наистина причиняват те? Те унищожават добрите бактерии, причинявайки чревен дисбаланс, който може да доведе до възпалителен процес, който пък от своя страна може да се отрази на състоянието на кожата ви. Опитайте се да си набавите повече антиоксиданти – такива ще намерите в горските плодове, гроздето, авокадото и др.

Важно условие за доброто състояние на кожата са оптималните нива на омега-3 мастни киселини – ето защо стремете се да хапвате риба поне веднъж седмично. Витамините А и C, както и цинкът са от основно значение за здравето на кожата. Повечето плодове съдържат първите два витамина, а пък месото и млечните продукти са ценен източник на цинк.

Не пропускайте почистването и ексфолирането

Въпреки десетките прочетени препоръки, все още понякога ни се случва… да не почистим кожата си. Говорим не само за случаите, в които умората е надделяла и сме пропуснали вечерната си рутина. Става въпрос за редовно почистване и ексфолиране. Според специалисти-дерматолози: „Почистването и ексфолирането на кожата помагат да се премахнат мъртвите клетки, като по този начин тя може да изглежда сияйна и да отразява светлината“.

Някои експерти съветват дори да се прилага т. нар. „двойно почистване“ на кожата – стига вашият тип кожа да позволява това. Така ще гарантирате отстраняването на нечистотиите, които запушват порите и ще отстраните излишния себум, без да изсушите кожата прекалено много.

Ексфолирането може да се извърши както механично, така и химично. Обърнете внимание не само на лицето, а и на частите от тялото, които остават скрити – колене, лакти, пети – кожата им е склонна към изсушаване и загрубяване.

Спортувайте редовно

Спите достатъчно, пиете много вода, храните се добре... Но за да е пълно уравнението на красотата, липсва един важен компонент – упражненията. Те ще помогнат на кръвта да се раздвижи, напомпвайки кръвоносните съдове, дори и на лицето – така до него ще достигнат ценни нутриенти и ще се насърчи процесът на обновяване и заздравяване. Редовните упражнения оказват благотворно влияние върху нивата на хормоните и стреса, като същевременно ни зареждат с енергия.

Нанасяйте масло за тяло преди лягане

Още по темата

Това е един лесен трик, за да може кожата на тялото да е дълбоко възстановена. Нанасянето на специално масло за тяло преди лягане ще направи именно това. Съставките на това масло трябва да съдържат едно или няколко от маслата – масло от ший, какао, манго, кокос, авокадо. Тези масла спомагат за оптимална хидратация на кожата. Нанесете внимателно, особено в зоните, склонни към прекомерно изсушаване – глезени, лакти, пети, колене.

Избягвайте да докосвате лицето си

Ако прекалено често през деня докосвате лицето си с ръце, рискувате да запушите порите, да замърсите някоя раничка и дори да си причините възпаление. Ако това е някакъв ваш тик – опитайте се вместо това да държите в ръка антистрес-топка или да правите нещо друго. Ако все пак не успявате – мийте ръцете си по-често и използвайте дезинфектант.