Здраве и красота

Навици за здрав черен дроб

Хапвайте сини боровинки

15.09.2022г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често мислите за здравето на вашето тяло? Ако не страдате от здравословен проблем, вероятно рядко. Приемаме за даденост тялото си и често забравяме за неговите нужди, системи, които ни поддържат. Черният дроб е един от най-важните органи. От неговото състояние се определя и нашето общо здравословно състояние.

Той филтрира кръвта ни, елиминира токсините, синтезира жлъчна течност, както изпълнява и редица други важни функции. Ето защо е важно да се грижим добре за него. Вижте кои навици, освен ограничаването консумацията на алкохол, могат да допринесат за неговото по-добро състояние.

Признаци, че черният дроб е пълен с токсини

1. Хапвайте сини боровинки, горски плодове и други храни с високо съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите са особено важни за здравето на черния дроб, тъй като при метаболизирането на храната, която консумираме, се отделят и свободни радикали, които ако се натрупат в повече, нанасят щети на цялото тяло.

2. Дайте приоритет на полезните мазнини. Омазняването на черния дроб, което вреди на здравето му може да се дължи и на нездравословно хранене, наднормени килограми. Ето защо е важно какви храни консумираме и какви мазнини. Полезните мазнини включват мононенаситени и полиненаситени мазнини, които осигуряват хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае, за да изгради основни компоненти като например клетъчни мембрани.

4 витамина за здрав черен дроб

Добри примери са авокадо, ядки, зехтин, риба, ленено семе. Трансмазнините са нездравословни мазнини, защото увеличават риска от възпаление и инсулинова резистентност.

3. Намалете консумацията на храни, които водят до възпаления в тялото, като пържените. Възпалението в черния дроб може да доведе до опасни състояния. Ето защо е важно да ограничим консумацията на храни, увеличаващи възпалителните процеси, като колбаси, пържени храни, солени храни. Вместо това можем да хапваме повече риба, морски дарове, свежи плодове и зеленчуци, по-леки меса.

4. Не забравяйте фибрите. Фибрите подобряват храносмилането, но и намаляват риска от възпаление, спомагат за поддържането на здрав черен дроб.

Всички страхотни неща, които се случват в тялото, когато ядете люто

5. Спортувайте редовно. Доказано е, че редовната спортна активност предпазва от чернодробно заболяване и като цяло подобрява здравето. Двигателните активности ще подобрят здравето ви по повече от един начин.

Свързани статии

6. Не приемайте лекарства на своя глава без консултация с лекар. Дори и да ви се струва безобидно за някои медикаменти, самолечението също може да навреди на здравето на черния дроб.

7. Не пушете. Тютюнопушенето засяга не само белите дробове, но се смята, че може да доведе и до хронично заболяване на черния дроб.

8. Спазвайте отлична лична хигиена. Това намалява риска от инфекции и заболявания като хепатит A, B и C. Старайте се след пипане на предмети на обществени места като банкомати, парапети, дръжки в градски транспорт и т. н. винаги да измивате добре ръцете си. Също така се въздържайте от използването на вендинг машини, особено за кафе.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
ot sinite borovinki i abokado imam alergiya i to golemmaaaaaaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
takmo namerih razlicno hapce vav vitaminite vav kasti sladkis aaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар