Здраве и красота

4 витамина за здрав черен дроб

Подпомагат неговата функция

29.04.2022г. / 12 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Знаем, че тялото ни се нуждае от всекидневен прием на витамини, за да функционира правилно. Има витамини, които заздравяват костите, такива, които спомагат за синтеза на колаген и намаляват появата на бръчки, други които се грижат за нашите енергийни нива. Но има и 4 важни витамина, от които се нуждае черният ни дроб, за да бъде в добро здраве. Ето кои са.

Витамин Е

Чували ли сте за мастен черен дроб? На риска от него са изложени хората с наднормено тегло, затлъстелите, страдащите от метаболитни заболявания, приемащите някои медикаменти и други. Според специалисти, хората със стеатоза имат ниски нива на витамин Е, в резултат на оксидативен стрес.

Оксидативният стрес предизвиква дисбаланс в организма, когато не си осигуряваме достатъчно антиоксиданти, за да се неутрализират свободните радикали. Именно този важен витамин действа като антиоксидант. Може да си го набавите чрез консумацията на сьомга, спанак, авокадо, манго, ядки и други.

Малки стъпки за детокс на черния дроб

Витамин D

Защо точно слънчевият витамин? Той помага за предотвратяване на възпалителни и метаболитни чернодробни заболявания. Според учени, хората с ниски нива на витамин D са в по-голям риск от развитие на цироза. Благодарение на витамина, тялото ни усвоява по-добре калция.

В допълнение, според западно проучване от 2013 г., дефицитът на витамин D може да бъде свързан с хепатит В. Добри хранителни източници, чрез които може да си го набавите са риба, яйца, гъби, млечни продукти, фреш от портокали.

10 антистареещи храни за жени

Коментирай