Здраве и красота

Витамини и минерали за перименопауза и менопауза

За повече здраве

28.09.2022г. / 07 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравословният начин на хранене, редовната спортна активност, са едни от най-добрите неща, които можем да направим, за да преминем в добра форма през перименопаузата и менопаузата. Нуждите ни от хранителни вещества може да се променят с напредването на възрастта. Вижте кои освен пробиотиците, витамините А, D и куркумата са важни за женското здраве по време на перименопаузата и менопаузата. Внимание! Преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекар!

Магнезий

Този минерал участва в редица процеси в човешкото тяло, от функцията на мускулите и нервите, до регулирането на нивата на кръвната захар и кръвното налягане, изграждане на кости, енергийния метаболизъм и други. Магнезият също така е важен и за сърдечното здраве, намалява риска от диабет, бори се с остеопорозата, намалява запека, безсънието, нервността, изобщо много здравословни проблеми и неразположения, които могат да се увеличат с настъпването на перименопаузата и менопаузата.

Най-добрите храни по време на менопауза

Витамин К

Важният за женското здраве витамин К се съдържа в листните зеленчуци, чушки, сини сливи, броколи и други. За него е известно, че помага за правилното съсирване на кръвта, здравето на кръвоносните съдове и играе роля в поддържането на здравето на костите. С напредването на възрастта костната плътност намалява.

Витамин К е мастноразтворим, което означава, че тялото го усвоява по-добре, ако се консумира с малко мазнини, за предпочитане здравословни, като зехтин, авокадо, ядки и семена, риба. Някои западни проучвания показват, че витаминът е още по-ефективен, когато се приема с витамин D или храни, богати на него.

5 странични ефекта на менопаузата, които провалят секса

Витамин C

Познат ни е като витамин, който повишава имунитета, а и като такъв спомагащ за синтеза на колаген. Но витамин С ни е необходим по време на перименопауза и менопаузата за поддържане на костите и хрущялите. Също така се смята, че помага за усвояването на желязото. Той е и антиоксидант, който предпазва от състояния и заболявания, свързани със стареенето.

Добри хранителни източници са киви, червени чушки, цитрусови плодове, ягоди, домати, броколи, зеле, папая.

Свързани статии

Калций

Загубата на калций се ускорява с намаляването на естрогена, показват редица изследвания. Ето защо този важен минерал става още по-необходим, когато настъпи перименопаузата. Калцият помага за поддържане на здрави кости, за правилното функциониране на мускулите и нервната система, забавя намаляването на костната плътност. Полезни хранителни източници са прясно и кисело мляко, сирене, тофу, пресен портокалов сок, спанак, риба и други.

4 типа зеленчуци – какви са ползите от всеки от тях?

Омега-3 мастни киселини

Едни от най-важните мастни киселини за женското здраве, които благоприятстват здравето на очите, мозъка, мускулната активност, имунната функция, храносмилането и здравето на репродуктивните органи. След менопаузата рискът от сърдечни заболявания се увеличава, сочат изследвания. Учените смятат, че омега-3 могат да помогнат за поддържане на нивата на триглицеридите, както и да помогнат в контрола на горещите вълни, депресията.

Коментирай