Здраве и красота

4 типа зеленчуци – какви са ползите от всеки от тях?

Как да се ориентирате в избора на зеленчуци

11.04.2022г. / 05 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зеленчуците са една от най-полезните групи храни, които задължително трябва да бъдат включвани във всяка порция всеки ден. Те са неизменна част от всяка диета. Без значение дали се стараете да следвате диета за отслабване, диета съобразена със здравословните принципи или някаква диета, която има за цел да намали кръвната захар или холестерола, зеленчуците са винаги там. От тях не бива да се притеснявате по никакъв начин. Можете да се запознаете с различните видове зеленчуци, техните хранителни качества и как да ги включвате правилно в храненето.

Плодове и зеленчуци, които може да отглеждате вкъщи

Разнообразието от зеленчуци помага да задоволите дневните си нужди от витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Колкото повече и по-различни зеленчуци включвате, толкова по-добре за здравето.

Ето кои са основните групи зеленчуци и как да им се насладите.

Кореноплодни зеленчуци

Кореноплодните са невероятно вкусни и в повечето случаи сладки. Те са богати на естествени захари, заради което някои хора вероятно биха предпочели да не наблягат на тях в големи количества. Подходящи са за добро храносмилане. Богати са на въглехидрати за повече енергия, витамини, минерали, много фибри. Повечето кореноплодни съдържат големи количества витамин А – каротеноид, известен като бета-каротин. Важен е за имунната система, здравето на очите, кожата, косата. Има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Какво се случва, ако прекалите с листните зеленчуци?

Кореноплодните съдържат нишесте. Най-богати на нишесте са картофите. Това може да причини скок в кръвната захар. Ето защо е добре да сте наясно с този факт, за да можете да съобразите големината на порцията си.

Кои са кореноплодните зеленчуци?

  • Моркови;
  • Цвекло;
  • Целина;
  • Картофи;
  • Ряпа;
  • Пащърнак;
  • Репички;
  • Куркума;
  • Джинджифил;
  • Лук;
  • Чесън.

Кръстоцветни зеленчуци

Консумирането на кръстоцветни зеленчуци е чудесен начин да включите повече хранителни вещества с по-малко калории и захари. Това семейство зеленчуци са особено богати на фибри, но по-бедни на калории. Могат успешно да се включват в салати, печени ястия, супи, като гарнитури, към пържени ястия, къри и много други рецепти.

9 причини да ядете зеленолистни зеленчуци всеки ден

Зеленчуците от семейство Кръстоцветни са едни от най-богатите източници на витамин К, А и С, фолиева киселина, сяра, фибри. Те имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които подпомагат здравето по много начини.

Кои са представителите на кръстоцветните?

  • Зеле;
  • Броколи;
  • Спанак;
  • Карфиол;
  • Рукола;
  • Къдраво зеле;
  • Брюкселско зеле;
  • Бок чой.

Зеленолистни

Зеленолистните зеленчуци са също толкова полезен избор. Те са пълни с фибри, витамин С, К, Е, калций, магнезий, калий. Богати са на лутеин, зеаксантин и бета-каротин – важни антиоксиданти за зрението. Всички зеленолистни са бедни на калории и много здравословни за добри енергийни нива, за имунитет, за здрав черен дроб, тъй като понижават холестерола.

Грешка в готвенето на зеленчуци, която ги прави нездравословни

Кои са зеленолистните зеленчуци?

  • Маруля;
  • Манголд;
  • Спанак;
  • Рукола.

Последните два влизат и в тази категория, защото се консумират зелените им листа, въпреки че спадат и към семейството на Кръстоцветните.

Свързани статии

Картофови

Семейството на Картофовите са друга важна група зеленчуци, които варират по вкус, цвят, текстура и качества. Те са богати на алкалоиди, което им придава невероятно разнообразие и полезни свойства. Тази група зеленчуци съдържа антиоксиданти, предпазващи клетките от увреждания и намаляващи риска от злокачествени изменения в тях. Те подпомагат метаболизма и усвояването на хранителните вещества от организма.

Какво се случва в тялото, ако не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

Картофовите са полезни за сърдечносъдовото здраве. Съдържат изобилие от витамин С. Картофите са чудесен пример за това. Те са един от най-добрите източници на витамин С сред зеленчуците. Богати са и на калий, което е ценно за сърдечносъдовата система.

Кои са представителите на картофовите зеленчуци?

  • Картофи;
  • Патладжан;
  • Домати;
  • Камби;
  • Червен пипер.

Без значение кои са любимите ви зеленчуци или кои предпочитате най-много, добре е да включвате колкото се може по-широко разнообразие от тях, като съобразявате приема им с вашите индивидуални особености и нужди.

Коментирай