Здраве и красота

Месеците септември и октомври – възстановяваща грижа за кожата

04.10.2022г. / 10 17ч.
Аз жената
Снимка: Lylyt beauty studio.

Снимка: Lylyt beauty studio.

Есенният сезон е период, в който всички колеги залагаме основно на възстановяваща грижа. След лятното слънцеизлагане, почивки на море или планина, кожата ни е изтощена и има нужда от специфична грижа. Особено голяма нужда от грижа имат и онези кожи, които нямат изградена базова рутина или подготовка на кожата за лятото.

Като ориентир първо бих искала да ви запозная с основните типове грижа за кожата, на които залагам аз и на които уча своите клиентки в салона. Основно имаме лятна и зимна грижа, а през периодите на пролетта и есента имаме съответно подготовки за лятото и зимата, както и възстановяваща грижа. Едновременно с това имаме сутрешна и вечерна грижа или нашумелите напоследък сутрешна и вечерна рутина. Казано по този начин нещата вероятно ви изглеждат сложни и трудни за изпълнение, затова ще побързам да уточня в детайли казаното дотук, тъй като нещата никак даже не са трудни за изпълнение.

Лятната грижа е онази, която се грижи за хидратацията и слънцезащитата или всъщност основно това е грижата за водно-липидния баланс на кожата. Ако се грижим за водно-липидния баланс, това означава, че ще имаме здрава кожа, която поддържа естествени нива на хидратация и не пропуска изпаряването на водата от кожата, ами я задържа. Защитата на кожата през този период основно е от слънцето и за целта използваме ежедневно слънцезащитни продукти, а тук най-важното е да ги нанасяме на кожата си през два до три часа най-много. Лятната грижа започваме да прилагаме с настъпването на пролетта или около месец април и продължава до края на месец септември.

Зимната грижа започва през месец октомври и продължава до края на месец март. Това е периодът през който можем да си позволим да прилагаме на кожата си по-интензивни продукти и да работим върху разрешаване на проблеми с кожата си. През този период основно премахваме пигментации, грижим се за подхранване на кожата, залагаме на антиейдж продукти, а също и активно работим за решаване на проблема с акнето. През този период също така прилагаме и драстичните зимни пилинги, които регенерират и съживяват кожата ни, а също и използваме ретиноиди за активно подмладяване на кожата.

В периодите пролет и есен това е онази грижа, която полагаме за кожата си, посещавайки специалист. Тоест подготовката на кожата, както и нейното възстановяване е хубаво да направим при специалист, който посредством процедури и терапии ще се погрижи за тези процеси на кожата в дълбочина. Извършени по правилния начин те са една стабилна база, след която грижата в домашни условия ще се прилага с лекота, а резултатите ще са удивителни.

Какво се случва с кожата ни през месеците на есента?

Основните проблеми тук са 3. Сухите кожи са дехидратирани, при мазните и акнеични кожи акнето се завръща с пълна сила като едновременно с това са силно изсушени, а при кожите склонни към пигментация и при тези, при които не е прилагана слънцезащита, се наблюдава засилена пигментация.

Тоест тук, ние, специалистите влизаме в помощ на всички дами за решаване на тези проблеми с кожата. Понякога задачата никак не е лека, тъй като всички тези проблеми могат да се наблюдават едновременно и тогава трябва да работим с кожата на различни нива, за да се справим с несъвършенствата. Обикновено никой от тези проблеми не се решава с вълшебна пръчица, както всъщност клиентите очакват. Необходими са серия от процедури, в повечето случаи около 5, за да достигнем до изчистване на проблемите и желаните резултати. А също и методите за разрешаване на тези проблеми са строго индивидуални за всеки клиент, спрямо спецификите на конкретно неговия тип кожа. Много е важно към всеки клиент да се подходи с внимание. Индивидуалният подход винаги е ключът към успеха. Както обичам да казвам „не можем да решаваме един и същи проблем при различни типове кожа по един и същи начин“.

Възстановяваща процедура при кожа от сух тип, няма нищо общо с възстановяваща процедура при кожа от мазен тип. Затова тук е много важно да диагностицираме кожата. Ето например вземете един човек, при който кожата е суха. При нея през зимата се работи за антиейдж превенция и подхранване, лятото за хидратация и защита. Един човек, една кожа но в различните периоди кожата има различни нужди. И определящото тук е това дали ѝ даваме необходимото всъщност.

Най-често срещаната грешка, която наблюдавам в последните години е „Дневният ми крем е хидратиращ и го използвам всеки ден и целогодишно“. Да, безспорно хидратацията е много важен процес, но да използваме един и същи крем целогодишно, дали кожата ни всъщност има нужда от това или го правим, защото всъщност навсякъде се говори и пише колко е важна хидратацията?

Тоест 90% от жените третират своята кожа според нашумелите модни тенденции, които ни се налагат, а не според индивидуалните нужди на кожата си. Колко често си правите диагностика на кожата? А знаете ли, че кожата ви може да се променя ежемесечно и че вие самите оказвате влияние за нейното добро или лошо състояние посредством неправилна грижа или въобще липса на такава. А колко от хората, които страдат от акне всъщност са наясно, че и храненето оказва влияние макар и в минимална степен или тук по-важният въпрос е колко от тях взимат мерки и полагат усилия в тази посока? Колко от хората всъщност обръщат внимание на децата си в тийнейджърска възраст на появилите се възпаления и полагат усилия за създаване на култура за грижа за кожата или повечето от тях залагат на факта, че появилите се възпаления са всъщност пубертетски пъпки? Не, мили родители, това не са просто пубертетски пъпки, а сигнал за проблеми с кожата за които трябва да се вземат мерки и да се намерят решения навреме. Очаквайки те сами да преминат, само задълбочавате проблема, с който вашите деца след това да се борят понякога дори до 50-годишна възраст. И да, съгласна съм, че посещенията при специалист не са никак евтини и грижата тук е постоянна, но нали разбирате, че децата ви не работят и не разполагат с финансови средства, затова и не биха могли да вземат нужните мерки в свои ръце. Тоест това е грижа на родителя в тийнейджърска възраст, защото после проблемите с кожата са доста по-трудно разрешими. И вместо да им купувате фон дьо тени, с които да се опитват да замаскират проблема, инвестирайте в тяхното здраве и изградете в тях култура за грижа.

Всяка правилна грижа за кожата рано или късно се отблагодарява и всяка грижа за кожата е от значение и се забелязва. Да възстановим кожата от просто изминалия летен сезон е едно, а да възстановим кожата от безхаберието и ненавременно предприетите стъпки към здравето на кожата е съвсем различен процес. Трупаните дълго проблеми не се решават с просто възстановяващи процедури, понякога дори процеса е необратим. Можем да подобрим до някаква степен състоянието на кожата, но никога самият проблем да изчезне напълно. Затова постоянната ежедневна грижа е толкова важна. Отделяйте и време и я правете с внимание. Не чакайте, а действайте своевременно. Темата е изключително важна затова и и отделих толкова време, но да се върнем на темата с възстановяването след летния сезон. Какво е необходимо да направим за да бъде кожата ни здрава и балансирана и да изглежда добре? При мен в салона през есенния сезон основно залагам на леки пилинги (все сезонни) в комбинация с алгинатни маски или веган терапия. Разбира се нещата винаги са индивидуални.

Какъв ще е пилингът и каква конкретната терапия, зависи изцяло от кожата на клиента. Този тип терапии съчетавам и с микронидлинг, който се грижи основно за хидратацията и подхранването на кожата на едно по-дълбоко ниво. Искам да подчертая и нещо друго, което е също толкова важно. Не предприемайте каквито и да е процедури на непочистено лице. Нито резултатът ще е достатъчно ефективен, нито кожата ще изглежда достатъчно добре. Вероятно сте свикнали да разграничавате процедурите по почистване на лицето и останалите в повечето салони. Е, при мен те вървят ръка за ръка. Като изключим основните процедури като хидрафешъл и стандартното ултразвуково почистване, които ги има като отделни процедури, за онези които имат нужда само и единствено от това, то във всяка друга процедура която изберете, ултразвуковото почистване е включено в процедурата. Наред с това винаги при всяка процедура изготвям диагностика на моментното състояние на кожата, което бива вписано в картон на клиента. Независимо дали идвате за първи път или сте мой дългогодишен клиент, аз всеки път ще ви правя диагностика. Така навреме ще откриваме, ако изникне нещо върху което да трябва да работим.

Препоръчвам не повече от 3 възстановяващи процедури направени в три поредни седмици. Тези 3 процедури правим през септември, след което клиентите ми преминават към зимната си грижа, която отново консултираме. Пилингите които използвам при възстановяващата грижа, както вече споменах, са леки, все сезонни и могат да се използват дори и през лятото. След тях няма онова зачервяване на кожата и излющване познато на повечето от вас, както при сезонните пилинги. Макар че и при сезонните може да го няма, ако пилингът бъде направен по правилния начин. Повече за това как да избегнете тези нежелани реакции от силен сезонен пилинг ще се радвам ако имам възможността да ви разкажа през месец ноември, когато давам старт на тези процедури.

Кожата след лекия пилинг е регенерирана и възстановена, изглежда свежа, жизнена и с възстановена еластичност. В комбинация с останалата част от процедурите които правим, а именно маските, микронидлинга и възстановяващите ампули, постигаме резултат при който кожата възстановява своя липиден баланс и възвръща своите защитни функции. В зависимост от кожата можем да правим различни пилинги. Такива които ще изчистят пигментация, които ще действат антиейдж или такива които основно ще хидратират и подхранят кожата. Най-важното тук е, че веднага след такъв тип процедура ще усетите разликата в кожата в положителна насока, без да имате каквито и да било неприятни усещания или драстични зачервявания. Важно е да имате предвид, че през периода на възстановяващите процедури трябва активно да нанасяте слънцезащитен продукт. След такъв тип процедури кожата е едновременно и възстановена и подготвена за зимния сезон, както и за смяната на лятната със зимна грижа. След тези процедури кожата ни е готова да понесе продукти с по-активни съставки, каквито са тези съдържащи ретиноиди например. Продукти, съдържащи ретиноиди можем да включим в своята рутина най-рано през месец ноември и стартирането трябва да е поетапно. Има много какво да се каже и по тази тема и с радост ще споделя с вас такава информация през идните месеци.

Има множество процедури, които благоприятстват възстановяването на кожата и от които може да се възползвате. Коя би била най-подходяща за вас обаче е въпрос с повишено внимание. И недейте да залагате на някоя конкретна процедура само защото е модерна. Консултирайте се със специалист в областта на кожата. Обяснете му какви са вашите очаквания и чуйте какво ще ви посъветва той. Понякога тези 3 възстановяващи процедури са напълно различни една от друга, понякога са еднакви, но по-интензивни. В повечето случаи следват своя ред стъпка по стъпка и водят до желаните резултати полека-лека. Вслушвайте се във вашия козметик, защото освен от опит той създава вашата програма в следствие от натрупани познания. Важно е да изградите по между си доверие и да сте сигурни в добрите резултати, оставяйки се в неговите ръце. Обсъдете домашната грижа и подхождайте с внимание към нея, защото това е най-бързият и най-ефективният начин да се сдобиете със здрава и красива кожа. Не забравяйте, че ще посетите специалист веднъж месечно или дори по-рядко, но ежедневните грижи към кожата ви са именно във ваши ръце. Съвместната работа между козметика и клиента е разковничето към отлични резултати.

Напоследък все по-често попадам на групи в социалните мрежи, където дами си препоръчват продукти, процедури или дават съвети и мнения за грижа. За жалост такива групи водят до все повече неприятни ситуации и отрицателно въздействие върху кожата и само задълбочават и без това появилите се проблеми. Препоръчват се пилинги, ексфолиращи продукти със доста силни активни съставки за бързи резултати, неправилно използване на продукти, съдържащи киселини, ретиноиди и всякакви други. Моят съвет е не прилагайте на кожата си силни продукти, които не са ви препоръчани от специалист. Употребата на пилинги в домашни условия е абсолютно непрепоръчителна. Съставът на киселините в пилингите е доста по-висок от киселините в кремовете. В салона козметологът проследява състоянието на кожата, въздействието на пилинга през времето на престояване с него. Различните киселини имат различни размери молекули и един специалист много добре е запознат с това. Наясно е със скоростта на въздействие върху кожата, наясно е с това до каква дълбочина в кожата би могъл да достигне конкретният пилинг и все неща, за които един специалист е учил и е подготвен. Все пак козметологията си е цяла наука и тя изисква познания и много много практика.

Ще дам за пример и още една прекрасна част от една процедура, а именно ексфолиацията на кожата. Това е един прекрасен метод за обновяване на кожата и то именно през есента. Ползите от една такава процедура са огромни, наистина огромни, но направена по неподходящ начин вредите също са огромни. А всички знаем за употребата на ексфолиращите продукти, купуваме си такива за домашна употреба, някои с твърди абразивни частици, други съдържащи киселини, трети натурални и така нататък. Едни от най-масово използваните такива продукти са именно така познатите ни скрабове съдържащи абразивни частици.

Използват се масово от дами, притежателки на по-мазни кожи или такива склонни към омазняване. Нерядко обаче и жени със суха кожа употребяват такива. А усещането след употребата на един такъв пилинг, направен по неподходящ начин са щипане, парене, зачервяване и най-често кожата е ожулена в определени участъци. Това създава доста голям дискомфорт за човек. След това решаваме че този скраб е ужасен, без дори да се замисляме, че и най-добрият продукт ще е ужасен, ако го употребяваме неправилно. Създавайки връзка на доверие с козметолог е една от най-важните стъпки в грижата. Моите клиентки не идват просто на процедура при мен. Още от първото посещение започва комуникация и тя във времето е постоянна. В процеса на разговори аз не просто се грижа за тяхната кожа, азги уча. Уча ги на това какви са стъпките за грижа, кои са подходящите продукти за тях, какво всъщност трябва да търсят в един продукт, как да го нанасят, кога се използва и кога не. Уча ги на това как реагира кожата в дадени ситуации, на какво реагира и как да разпознават нейните сигнали и как да реагират и подходят към нея в различните ситуации. Това си е една цяла наука, в която въвеждам дамите и най-важното е, че научавайки всичко това те наистина разбират защо е важно всичко което правим за кожата си и начина по който я третираме. Ето например има много дами които задават въпроси по форуми и групи, какво да направят, с какво да се намажат или как да подходят при някакъв изникнал проблем с кожата си. Ето такива въпроси от моите клиентки няма да видите никъде, защото те знаят какво да направят във всяка една ситуация. И това ме прави изключително горда. Защото знам, че съм помогнала не само правейки им процедури, ами дори превантивно. Предала съм им своите знания, била съм полезна и ако в даден момент се наложи, такива дами ще решат проблема още преди да е възникнал като цяло, ще реагират адекватно. Ето това е радостта от професията „Козметик“.

В този ред на мисли, не си правете химични пилинги у дома, не експериментирайте с кожата си, а я опознайте и се научете да подхождате към нея с внимание и грижа. А след това може само да се радвате на една прекрасна кожа. В помощ на всички дами по пътя към опознаването на кожата съм събрала своите знания в едно специално издание, което може съвсем безплатно да изтеглите от сайта на Lylyt beauty studio. А именно „Моят наръчник за красота“. Препоръчвам го на всички дами, които искат да се докоснат до света на козметологията и добрата грижа за кожата.

За мен:


Казвам се Лили Тодорова и съм експерт козметолог в Lylyt beauty studio. Работя с мъже, жени и деца в юношеска възраст, които искат да имат здрава и красива кожа и подхождат с внимание към нея. Работя индивидуално с всички клиенти, като изготвям персонални програми за грижа и превенция на акне, пигментация, подмладяване, дехидратация, отпусната и посивяла кожа, кожа загубила своята еластичност, превенция при поява на първите фини линии и бръчици и други. Имам над 15-годишен стаж по професията козметолог, в областите лице и тяло. Може да ме откриете във Фейсбук и Инстаграм в профилите на салона с името @Lylytspa. Активно развивам тези профили, като освен че можете да видите работата ми отблизо, всъщност постоянно споделям съвети, включвам се на живо, за да показвам как да се грижите за кожата, а съвсем отскоро заедно с целия екип на Lylyt beauty studio, стартирахме поредица от подкасти на живо, в които разказваме за работата си, за спецификите в работата ни, за това какво представляват салонните процедури, какви резултати да очакваме от тях и как да търсим по-високо качество на услугите. Също така каним гости при нас и задаваме въпроси на специалистите, а също и отговаряме на живо в реално време на въпросите на зрителите ни. От нас може да научите много неща дори само като ни последвате, дори без да сте клиенти на салона. Любовта към професията ми е това, което ме води напред и ме вдъхновява всеки ден да се раздавам още и още.

Ако вие имате нужда от компетентен съвет, от експертна грижа или искате да подхождат към вас с внимание, то аз съм насреща да ви съдействам.

Снимки: Lylyt beauty studio.

Коментирай