Здраве и красота

7 трика, с които ще накарате косата си да расте

Избягвайте да връзвате косата си на опашка

15.05.2023г. / 15 49ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички мечтаем за дълга, красива, гъста, лъскава и здрава коса. За съжаление, не всяка от нас е надарена с такава – и тогава започваме да търсим всевъзможни начини, за да постигнем мечтата си. Първото, което ни хрумва наум е скъпата козметика – започваме да се лутаме между марки и продукти, докато банковата ни сметка лека-полека започва да се стопява. След няколкомесечни усилия установяваме, че нищо (или почти нищо) не се е променило. Дали пък може би разковничето не е в нещо далеч по-просто? Нещо, което можем да намерим във всеки хранителен магазин, та дори и в кухненския си шкаф?

Предлагаме ви няколко трика, които ще накарат косата ви да расте като луда! Ето ги и тях:

Оризова вода

Инфлуенсъри и влогъри се кълнат в чудесата, която тя може да направи с косата ви – да удвои обема ѝ, да я направи лъскава и гъста. Как да си приготвим тази чудодейна смес? Ще са ви необходими ½ ч. ч. бял ориз и 3 ч. ч. вода. Накиснете за 4 часа и след това отцедете. Получената течност изсипете в шишенце с пулверизатор и напръскайте косата си, след като сте я измили с шампоан. Този трик ще ограничи косопада и ще накара косата ви да расте, както никога досега.

Маска за коса

За да предпазите косата от накъсване най-добре е да използвате естествени съставки – те са в основата на всяка грижа, която е налична в магазините. За съжаление, количествата на ценните продукти в козметиката са толкова малко, че едва ли биха помогнали много за здравето на косата ви. Предлагаме ви една лесна маска, която ще направи чудеса с косата ви.

За целта: смесете 2 с. л. амла на прах (ще я намерите в магазините за биопродукти) и 1 с. л. шикайкай на прах (наличен отново в магазините за здравословни храни), добавете вода в такова количество, че да се образува паста. Сложете на косата и оставете да подейства един час. След това отмийте с вода и измийте косата си както обикновено. Нанасяйте на косата си веднъж седмично, за да хидратирате косата в дълбочина.

Масажирайте скалпа

За да ускорите растежа на косата и да подобрите кръвообращението ѝ масажирайте скалпа поне три пъти седмично – за предпочитане е да правите това като сложите на пръстите си няколко капки масло за бърз растеж на косата. Това ще ви подейства отпускащо, ще стимулира фоликулите на косъма и ще помогне за по-бързия растеж на нова коса.

Разресвайте косата много внимателно

Заплетената коса е много трудна за разресване, а формиралите се възелчета могат да доведат до косопад. Ако косата ви е прекалено гъста или пък точно обратното – слаба и чуплива – сложете на ръцете си балсам или маска и започнете да разресвате с пръсти. След това използвайте гребен с широки зъбци и завършете с лек масаж – това ще предпази косъма от накъсване и ще ускори растежа.

Шампоан с желатин

Свързани статии

Добавете 1 ч. л. желатин (преди това го потопете във вода и след това затоплете на водна баня) към вашия шампоан и разклатете добре шишенцето. Използвайте го всеки път, когато миете косата си. Желатинът е на практика чист колаген, който ще помогне на косата ви да се заздрави, ще възвърне блясъка ѝ и ще ѝ помогне да расте по-бързо.

Избягвайте да стягате косата си

Прекалено стегнатите прически (тип конска опашка или кок) могат да увредят косата ви, тъй като те повреждат фоликулите ѝ и могат да доведат до преждевременната ѝ смяна. Освен това, ако всеки ден връзвате косата си, това може да причини болки в главата и кожата на скалпа. За да избегнете тези неприятни последствия, ако косата ви не е чиста – използвайте сух шампоан, а вместо стегната на опашка, можете да я носите сплетена в плитка.

Намалете третирането

Специалисти-коафьори твърдят, че косата може да се изгори дори само от едно (повтаряме едно!) изправяне на косата с преса. Ако забележите, че косата започне да „пуши“ – незабавно намалете температурата на уреда, с който работите (независимо дали сешоар или преса). Винаги използвайте спрей или крем за топлинна защита, а лятото сведете излагането на слънчеви лъчи до минимум.

Коментирай
Здраве и красота