Здраве и красота

5 задължителни храни за всеки ден

Защо е важно да ги включвате всеки ден в храненето

24.10.2022г. / 08 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравословното хранене не е просто временно решение за наднорменото тегло. То е нещо много повече от това. От внасянето на ценни хранителни вещества зависи цялостното здраве, не само теглото. И тъй като всеки организъм е различен и има своите индивидуални особености и нужди, не съществува универсална здравословна диета, която да е едновременно контролираща теглото и даваща всички важни за организма вещества.

3 храни, които потискат имунната система

Но пък има някои храни, които е добре да включвате редовно и всекидневно в храненето си, защото са богати на хранителни вещества и елементи, важни за всеки организъм без значение какви са особеностите му. Те са в основата на всяка здравословна диета и ако бъдат включвани ежедневно в менюто, могат да допринесат за това да се чувствате по-добре, по-енергични, здрави и стройни.

Мазни риби

Мазните риби са много богати на омега-3 мастни киселини. Омега-3 мазнините са от съществена важност за редица функции в организма, включително контрол на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар. В допълнение рибите са един от най-добрите източници на чисти протеини, от които всяка клетка в тялото се нуждае.

Най-добрите и най-лошите храни за всеки тип кожа

Кръстоцветни зеленчуци

Зеленчуците от семейство Кръстоцветни са изключително богати на хранителни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти и множество фибри. Те са много бедни на калории, което ги прави страхотен избор за всеки ден. Подходящи са за гарнитура към различни ястия, за супи, туршии, салати, печени, варени ястия. Към тяхното семейство спадат зелето, броколи, брюкселското зеле, спанакът, карфиолът, руколата, ряпата.

Горски плодове

Горските плодове са сред най-бедните на захари и същевременно най-богати на антиоксиданти. Това ги прави превъзходен избор за всеки човек, независимо дали се бори с някакви здравословни състояния или е напълно здрав. Плодовите захари са колкото полезни, толкова и коварни, защото все пак са захари и с тях трябва да се внимава. Ето защо не е добра идея да се ядат прекалено много плодове всеки ден. Но горските плодове са изключение, тъй като спомагат за контрола на кръвната захар и сърдечносъдовото здраве.

Най-полезните храни за здрави черва

Свързани статии

Черен шоколад

Шоколадът и десертите, приготвени с него, са любими на почти всеки, но не е добра идея да се консумира шоколад всеки ден. Но това не важи за черния натурален шоколад с ниско съдържание на захар. Тъмният шоколад съдържа предимно горчиво какао, което е богато на антиоксиданти. Има незаменими функции за мозъка, нервната, сърдечносъдовата, имунната система. Намалява стреса и подобрява редица функции в тялото. Препоръчително е да се похапва по едно малко парче черен шоколад всеки ден.

5 храни, които да ядете и 4, които да избягвате по време на менструация

Ядки

Ядките са много добър здравословен избор за всеки ден, защото са богат източник на полезни мазнини, фибри и растителни протеини. Всички те са с особена важност за здравето на сърцето, стомашно-чревния тракт, контрола на кръвната захар и имунитета. Хапвайте по една малка шепа орехи, бадеми, шамфъстък, кашу или фъстъци всеки ден.

Коментирай