Здраве и красота

3 храни, които потискат имунната система

Избягвайте ги в сезона на вирусите и настинките

10.10.2021г. / 11 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Имунната система се нуждае от изобилие от полезни хранителни вещества, за да функционира добре и да ни защитава от вирусите, бактериите. Особено важно е да се храним разнообразно и с пълноценни храни, така че да доставим на имунната си система необходимото за нейните функции. Сред задължителното разнообразие от храни се включват пълнозърнестите продукти, зеленчуците, плодовете, ядките, протеините, здравословните мазнини, семената. Те са природни източници на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, мастни киселини, от които тялото има нужда.

Изненадващи митове за имунната система

За съжаление, често включваме в храненето си храни и напитки, които имат много ниска хранителна стойност, богати са на празни излишни калории и могат да влошат състоянието на имунната система, понижавайки имунните защити на организма.

Кои са трите най-вредни храни за имунната система?

Газирани напитки

Газираните напитки са препълнени със захар, подсладители и захарни алкохоли във всичките им форми. Добавената захар предлага на организма излишък от празни калории, като това повишава инсулиновата резистентност на клетките и причинява възпаления в тъканите. Когато редовно пием газирани напитки, ние поддържаме това микровъзпаление навсякъде в тялото си. То обърква имунната система, изтощава я и я кара да се бори постоянно с него. По този начин сами отслабваме имунитета си, когато ни е нужен.

Защо ядките са важни за имунната система?

Редовната консумация на газирани напитки се свързва с редица хронични заболявания, като диабет, бъбречни заболявания, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване.


Снимка: iStock

Алкохол

Алкохолът намалява имунните защити на организма, понижавайки способността му да се бори с атаките на различни инфекциозни патогени. Консумацията на алкохол може да доведе до по-бавно зарастване на рани, по-бавно възстановяване след боледуване, както и може да ви направи по-податливи на вирусни инфекции. Редовно консумиращите алкохол са в по-голям риск от по-тежко протичане на вирусни инфекции, според realsimple.com.

Замразени храни

Замразените храни, които са полуготови или готови за консумация, съдържат огромно разнообразие от консерванти, подобрители на вкуса и текстурата, наситени и хидрогенирани мазнини и рафинирани въглехидрати. Всичко това има за цел да съхрани продукти, които в незамразено състояние не биха издържали повече от 2-3 дни. В замразените полуготови храни се съдържат много големи количества добавена сол и захар, което допълнително утежнява функциите на имунната система.

Селен за силен имунитет и още ползи за здравето

Ако искате да имате силна и здрава имунна система, готова да се бори с всички вирусни и бактериални патогени, хранете се разнообразно със здравословни храни, богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.

Коментирай
Свободно време