Здраве и красота

Най-полезните храни за здрави черва

Подхранват микробиома и доставят ценни вещества

12.03.2022г. / 11 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната, която консумираме, оказва влияние върху бактериите в червата ни. Както има храни, които вредят на микробиома, така има и такива, които го подхранват. Храносмилателният тракт е съставен от милиарди полезни бактерии, благодарение на които хранителните частици се разграждат и усвояват, а вследствие на това се извършват редица важни процеси в организма.

5 заболявания, които имат връзка с червата

Чревният микробиом на всеки човек е уникален. Ето защо е важно да се храним разнообразно, тъй като няма как да сме сигурни от каква храна точно се нуждаят нашите полезни чревни бактерии. Едно е сигурно – те се нуждаят от храни, които ги подхранват, които действат пробиотично и пребиотично, храни богати на фибри, минерали, полезни мазнини и протеини, въглехидрати, които участват в процесите на стомашно-чревния тракт.

Кои са най-полезните храни за червата?

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа пробиотични бактерии и дрожди, от които произтича ферментиралият му характер. Естествената ферментация благодарение на полезни бактерии и микроорганизми прави храната изключително полезна за червата, а косвено и за имунната система, тъй като имунните клетки зависят до голяма степен от процесите в червата и правилното усвояване на хранителните елементи. В киселото мляко се съдържат и полезни протеини и мазнини, които дават допълнителен тласък на чревните бактерии.

Кисело зеле

Киселото зеле е пробиотична и пребиотична храна, което означава, че съчетава едновременно наличие на полезни бактерии и фибри, които ги подхранват. Според healthline.com, киселото зеле може да съдържа до 28 различни щама полезни бактерии, от които се нуждае чревният тракт.

Топ 5 пробиотични храни за здрави черва

Червено вино

Червеното вино се отличава от другите видове алкохол по това, че съдържа естествени ферментирали фитохимикали, полифеноли, които се намират в червеното грозде. Те имат мощни антиоксидантни свойства, които са важни за чревната флора. Тези съединения имат положително въздействие върху броя и разнообразието на полезните бактерии в червата.

Авокадо

Освен полезни мазнини авокадото съдържа и изключително голям брой фибри. Те са съществена подхранваща съставка за бактериите в червата. Едно авокадо може да съдържа средно около 13 грама фибри, което е повече от половината количество, необходимо за дневните нужди на чревния микробиом.

Картофи

Картофите са с високо съдържание на фибри, но съдържат изобилие от нишесте, според healthline.com. Нишестето е сложен въглехидрат, вид ферментиращи фибри, които имат свойството на неразтворими фибри, според healthdigest.com. Този вид въглехидрати са ценни за дебелото черво, както и за полезните бактерии в тънките черва.

Зелени сокове

Храни, успокояващи стомашни разстройства

Соковете от зелени зеленчуци и плодове са не само невероятно вкусни. Те са изключително полезни за бактериите в червата. Ако си правите по-често смути със спанак, кейл, цитрусови плодове, зелени ябълки, краставици, целина, манголд, горски плодове, бактериите в червата ви ще са ви благодарни.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 2 години )