Здраве и красота

Нормално ли е да имате крампи, ако сте на кетодиета?

Как да предотвратите спазмите в мускулите, ако се храните кето

18.10.2022г. / 12 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кетодиетата е един от най-актуалните и модерни хранителни режими, обещаващи бързи резултати без глад и мъчения. При нея фокусът на хранене е обърнат предимно към мазнините, чистите протеини в по-малко количество, като въглехидратите са силно ограничени. Целта е постигане на кетоза – състояние, при което организмът се принуждава да черпи енергия от мазнините, а не от въглехидратите, както е природно отредено. По този начин тялото разгражда усилено мастна тъкан, за да си осигури достатъчно енергия за осъществяване на жизнените функции.

Как да се справите с честата поява на мускулни крампи

Кетозата е състояние, което е добре да бъде наблюдавано от лекар специалист, тъй като може да има негативни ефекти върху цялостното здраве, според healthline.com. Според някои изследвания, цитирани от healthdigest.com, кетогенната диета може да има положителни ефекти в загубата на тегло и контрола на диабета. Това показват данни от проучване от 2018 година, публикувано в Expert Review of Endocrinology & Metabolism.

И въпреки че повечето хора, които следват кетогенната диета се кълнат в нейните здравословни ефекти, тя има някои странични негативни влияния върху здравето. Сред тях са главоболие, липса на енергия, безсъние, умора, гадене. Освен тях могат да се появят и силни болезнени крампи в крайниците.

Най-добрите етерични масла срещу крампи в мускулите

И макар че повечето от споменатите странични ефекти изчезват след известно време, крампите в краката и ръцете могат да бъдат натрапчив проблем задълго, ако спазвате кетодиета.

Защо се появяват крампи, ако сте на кето?

Ниски нива на електролити в организма

Електролитите са минерали, които участват в преноса на електрически сигнали от мозъка към мускулите. Минералите се набавят предимно чрез плодовете и зеленчуците. При кетогенната диета редица от тези храни са силно редуцирани, което означава, че и приемът на електролити е намален, което пък води до поява на силни и болезнени крампи. Те могат да доведат до скованост, неподвижност, временна невъзможност за движение на крайниците, придружена с болезнен спазъм, който може да трае минути, според клиника Майо.

Как да намалим честотата на мускулните крампи?

Дехидратация

Най-често крампите се появяват в прасеца, но могат да засегнат бедрата, задната част на краката, както и ръцете, според healthline.com. Освен ограниченият прием на електролити, кетогенната диета крие риск и от дехидратация. За да я избегнете е важно да пиете големи количества вода, които да подобрят и улеснят функциите на организма в условия на намален прием на въглехидрати.

Свързани статии

В началните етапи на спазване на кетогенна диета има голяма вероятност нивата на кръвна захар и инсулин да спаднат драстично, което да провокира повишено отделяне на урина, съответно дехидратация. Когато се отделя голямо количество течности от тялото е много вероятно да настъпи дехидратация и спад в електролитните нива. Като следствие от този процес се наблюдават крампи.

10 причини да имате спазми, но без цикъл

Как да предотвратите крампите в крайниците, ако сте на кетодиета?

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да предотвратите крампите, е да пиете повече течности. От голямо значение е да поддържате тялото си добре хидратирано. Друго важно нещо е да разтегнете мускула, веднага щом усетите, че наближава спазъм. Ако приложите топлина върху мускула, крампите отминават по-бързо и по-безболезнено, според клиника Майо.

Коментирай