Здраве и красота

10 причини да имате спазми, но без цикъл

На какво се дължат странните симптоми

19.10.2018г. / 12 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Предменструалният синдром обикновено е съпроводен с множество неприятни и често трудно поносими симптоми. С настъпването на менструацията се появяват още симптоми, част от които са и спазмите. Възможно е обаче да чувствате тези крампи ниско долу в областта на корема, но без в момента да сте в цикъл. На какво може да се дължи? Ето 10 причини за появата на това състояние:

Ановулация

Всеки месец тялото ви преминава през скорострелна хормонална промяна. По време на овулацията се отделя яйцеклетка, която е здрава и годна за оплождане. При ановулацията такава яйцеклетка изобщо не се отделя, съответно цикълът не идва. Въпреки това е възможно да изпитвате леки спазми сякаш скоро ще ви дойде.

Хипоменорея или оскъден цикъл – какво го причинява?

Бременност

В началото на бременността яйцеклетката се закрепва върху стената на матката. Възможно е по време на имплантирането ѝ да се появят леки крампи и дори зацапване.

Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза отговаря за много процеси в организма. Един от тях е плодовитостта. Намалената функция на жлезата може да предизвика нередовен цикъл и необясними спазми в коремната област.

Противозачатъчни

Приемът на противозачатъчни хапчета може да е в основата на странните симптоми. В случаите, в които жените грешат в схемата на приема или нарочно удължават приема на таблетките, за да прескочат един цикъл, може да се появят крампи, но без цикъл.

Стрес

Стресът увеличава нивата на кортизол в кръвта. Този стресов хормон може да предизвика хормонален дисбаланс, включително дисфункция на вътрешните полови органи.

Синдром на поликистозните яйчници

Ако често се случва цикълът ви да пропусне да се появи, но изпитвате особени симптоми, един от които са спазмите, това може да е заради синдром на поликистозните яйчници. Посъветвайте се с лекар за уточняване на състоянието.

Полипи по маточната стена

Полипите по матката са трудно откриваеми, особено при нередовно посещение на гинеколог. Когато започнат да растат, те притискат кръвоносни съдове, препречват пътя на яйцеклетката, нарушават редовността на цикъла и могат да причинят поява на спазми без наличие на менструация.

6 странни промени в тялото по време на месечния цикъл

Свързани статии

Киста в яйчника

Овариалната киста може да предизвика симптоми, подобни на тези при поликистозни яйчници. Също така може да причини поява на цикъл, когато не го очаквате или да се появят предменструални симптоми без менструация.

Инфекции на пикочните пътища

Тъй като органите на пикочната система се намират в същата кухина в малкия таз, където са и детеродните органи, често жените бъркат симптомите.

Прекалено много упражнения

При претоварване на мускулатурата, тя започва да се свива неконтролирано и да предизвиква поява на крампи, често пъти в коремната област.

Коментирай
Свободно време