Здраве и красота

Храни против лош дъх

Как да преборите неприятната миризма в устата по натурален начин

26.10.2022г. / 16 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лошият дъх е проблем, с който никой не иска да се сблъсква. И въпреки това той се появява в различни моменти и по различни причини, като понижава самочувствието ни. Преди да побързате да лапнете дъвка или бонбон, които имат редица отрицателни ефекти за здравето, вижте как можете да противодействате на лошия дъх с помощта на някои полезни храни, борещи се с неприятната миризма в устата.

Бързи трикове срещу лош дъх

Бадеми

Горчивите бадеми са не само здравословна храна, но и полезно средство да се отървете от лошия дъх. Те съдържат съединения, които се борят с халитозата (лош дъх) и оставят свеж вкус в устата.

Кисело мляко

Киселото мляко е полезно, защото съдържа много протеини, калций и млечна киселина, като тя има свойството да подобрява лошия дъх в устата. Консумацията на кисело мляко е прекрасен начин да предпазите венците от възпаления и инфекции.

Ябълки

Ако гризете по една ябълка на ден, това ще ви помогне да имате здрави венци, зъби без плака и зъбен камък, както и приятен свеж дъх. Ябълките помагат за отстраняване на остатъците от храна, които са главен виновник за поява на лош дъх.

5 начина да победите лошия дъх

Магданоз

Пресният магданоз има множество свойства по отношение на здравето, тъй като е богат на антиоксиданти, фибри, минерали. Той обаче е и прекрасен за премахване на лошия дъх. Просто сдъвчете няколко листа пресен магданоз. Той ще остави свеж аромат и вкус в устата ви.

Джинджифил

Джинджифилът е сред кореноплодните подправки, славещи се като истински суперхрани. Богат на противовъзпалителни вещества, минерали, антиоксиданти, витамини, фибри и активни вещества (гингерол), джинджифилът е същински борец против лошия дъх. Това е така предимно благодарение на гингерола, който има мощни противовъзпалителни и антибактериални свойства. Той потиска бактериалния растеж в устата, причиняващ лош дъх.

10 начина да се спасите от сутрешния лош дъх

Свързани статии

Краставици

Краставиците са прекрасен зеленчук, пълен с вода и антиоксиданти. Минералите в нея също допринасят за премахване на лошия дъх наред с останалите съединения и изобилието от течности.

Чай

Чаят е много полезен заради богатото наличие на антиоксиданти в него. Те са и причината чаят да помага за премахване на лош дъх. Антиоксидантите имат антибактериални и противовъзпалителни свойства, които убиват лошите бактерии, причинители на неприятна миризма в устата.

Гениален трик против лош дъх

Портокалова кора

Портокаловата кора е богата на цитрусови киселини, които имат свойството да премахват остатъците от храна по зъбите и венците, като заедно с тях отстраняват и лошия дъх.

Коментирай