Здраве и красота

Маски за ръце за суха и загрубяла кожа

Направете си антиейдж маска с морков

21.10.2022г. / 12 55ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато чуем думата маска, често пъти се сещаме за маска за кожата на лицето или пък за сувенир от някоя любима дестинация. Но замисляли ли сте се, че с това изпитано средство можем да помогнем и за подобряване на състоянието и начина, по който изглеждат ръцете ни? Външните фактори – студ, вятър, както и прекаленото използване на дезинфектанти и честото миене на ръце – това са все причини, които допринасят за изсушаването на кожата на ръцете. Неслучайно атопичният дерматит е все по-честа диагноза – разбира се, при това специфично състояние е добре да посетите специалист. Но все пак – не вреди и да се погрижите за кожата на ръцете си вкъщи.

Предлагаме ви няколко лесни маски, които ще ви помогнат да се справите със загрубялата кожа. Ето ги и тях:

Маска с авокадо

Неизменна част от всяка една домашна рутина – авокадото е ценен помощник на косата и кожата ни. Неговите незаменими мастни киселини, както и съдържанието на витамин Е и C оказват благоприятно влияние на напуканата и загрубяла кожа.

За маската ще ви трябват:

  • ½ сурово авокадо;
  • 1 ч. л. масло от жожоба;
  • 1 ч. л. кокосово масло;
  • ½ ч. л. лимонов сок.

Смесете съставките – можете да използвате блендер или просто да ги намачкате добре. Нанесете маската върху ръцете и изчакайте да подейства 10 минути. Отмийте с хладка вода. След това подсушете, но внимавайте – в никакъв случай не бършете агресивно ръцете си. Премахнете излишната вода с леки потупващи движения. След това можете да нанесете хидратиращ крем.

Маска с картоф

Може и да не сте чували за подобна, но всъщност отдавна са известни полезните качества на картофа – той намалява възпаленията и служи за изравняване на тена. За целта – сварете един малък картоф, а след това го оставете на стайна температура, за да се охлади. Намачкайте го заедно с 1 ч. л. зехтин. Така получената маска нанесете на ръцете и оставете да подейства 15 минути. Отстранете картофа и отмийте. Ще се изненадате колко добре ще подейства на кожата на ръцете ви. Идеалната маска за студените есенни дни.

Алое за мека кожа

Свързани статии

Независимо дали говорим за пролетта, лятото, есента, зимата – има едно магично растение, което може да направи чудеса за сухата кожа – това е алоето. Не липсват и препоръки то да се използва при атопична кожа, склонна към дерматити. Как да си направим маска? За целта смесете 3 с. л. гел от алое вера, 2 ч. л. витамин Е и 5 капки етерично масло по ваш избор. Сложете съставките в малко бурканче. Можете да нанесете маската както на ръцете си, така и на лицето. Оставете да подейства 15 минути – след това отмийте и подсушете с мека кърпа.

Маска за ръце и нокти

Ако искате да омекотите кожичките на ноктите и да ги предпазите от прекалено изсушаване и напукване – можете да си направите тази маска. Ще са ви необходими – 3 с. л. рициново масло и 3 с. л. зехтин. Смесете ги в метална купа. След това ги затоплете леко на водна баня. Добавете и 1 ч. л. лимонов сок. Нанесете с масажни движения на ръцете и ноктите. Изчакайте няколко минути и отмийте с нежен сапун и вода. Маслата ще проникнат в кожата и ще я оставят овлажнена и хидратирана.

5 звездни маски за лице

Домашен скраб за кожата на ръцете

За да си направите тази нежна почистваща маска, ще са ви необходими 1 с. л. смлени овесени ядки и 1 с. л. топла вода. След като ги смесите, ще се получи нещо като гъста паста. Добавете и 1 ч. л. кокосово масло. Миксирайте отново. С така получената смес ексфолирайте ръцете си за около 30 секунди. Изплакнете и подсушете.

3 дълбоко почистващи маски с глина

Подмладяваща маска

С тази маска ще предотвратите появата на бръчки и пигментни петна по кожата на ръцете. Ще са ви необходими – 1 морков и 1 с. л. мед. Сварете моркова и след това го намачкайте. Добавете меда, размесете добре и нанесете върху ръцете. Оставете да подейства поне 30 минути. Изплакнете и сложете от любимия си овлажняващ крем.

3 причини да ползваме пачове за торбички под очите

Коментирай