Здраве и красота

Как да сложите край на цъфтящите краища на косата

Сухи и накъсани върхове на косата – забравете за тях

08.11.2022г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Накъсаните и цъфтящи краища на косата са сред най-често срещаните проблеми, с които много жени се сблъскват. Когато краищата на косата не са в добро състояние, цялостната ѝ визия се разваля. За да върнете красотата, лъскавината и жизнеността на косата си, вижте как правилно да се погрижите за сухите, накъсани и цъфтящи краища.

3 начина да се преборите с цъфналите краища на косата

В зависимост от това колко увредена е косата ви, краищата ѝ могат да се накъсат на две, но и на повече части. Колкото по-неправилна и недостатъчна е грижата за косата, толкова по-големи са мащабите на уврежданията. А краищата са най-уязвимата част от косата, тъй като са най-слаби, най-податливи на вредни влияния, стилизиране, пресушаване.

Как да сложите край на увредените, цъфтящи и накъсани краища на косата?

Ограничете термичната обработка

Колкото повече нагряващи уреди за коса използвате, толкова повече краищата ви ще страдат. Ако сешоарът, пресата и машата за коса са сред най-често употребяваните уреди за поддържане на прическата ви, неслучайно краищата ви са в лошо състояние. За да намалите увреждането и да дадете време на косата си да се възстанови, ограничете употребата на нагряващи уреди. Ако не можете да изключите напълно употребата им, задължително използвайте термозащитен продукт, който да предпази косъма.

3 регенериращи маски за коса за сухи и увредени краища

Никога не си лягайте с мокра коса

Мократа коса е още по-уязвима към увреждания от сухата. Когато косъмът е мокър, той се начупва и накъсва по-лесно. Ако спите с мокра коса, краищата ви ще започнат да цъфтят и да се накъсват. Тежестта на главата, въртенето и усукването на крехките връхчета на кичурите предизвикват влошаване на състоянието им, цъфтеж и разслояване.

Разресвайте косата правилно

Агресивното, бързо и рязко ресане на косата уврежда краищата. Ако се решите по този начин, не се учудвайте, че краищата ви стават все по-сухи, слаби и заплетени. Важно е косата да се разресва бавно и от долу нагоре. Първо внимателно хванете кичура коса с ръка, леко разрешете краищата и чак след това разрешете по цялата дължина. Така ще избегнете заплитане и накъсване.

Коя съставка в козметиката ви трябва, ако имате суха коса

Използвайте шампоан без сулфати

Сулфатите са химически съединения, които се влагат в много продукти за измиване и стилизиране на косата. Те изсушават косъма, влошават микробиома на скалпа, създават условия за цъфтеж и накъсване. За да подпомогнете добрата хидратация на косъма, избягвайте продукти, съдържащи сулфати и силикони.

Как да се спасим от цъфтеж на косата през зимата?

Не мийте косата с гореща вода

Ако миете косата с гореща вода, това я прави слаба и изсушена. А най-много страдат краищата, които поначало са най-слабо хидратирани. Избягвайте да използвате прекалено топла вода, когато миете косата. Добре е температурата да бъде хладка към леко топла. Същото важи и за тялото – кожата също страда от горещата вода, пресушава се, става податлива на раздразнения, състарява се преждевременно.

Коментирай
Свободно време