Здраве и красота

Защо да използвате масло от чаено дърво за коса?

Грижа за косата с продукт от природата

14.11.2022г. / 14 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричното масло от чаено дърво е добре познато в грижата за кожата. То обаче има невероятни свойства по отношение и на косата. Маслото от чаено дърво има много мощни антибактериални и противогъбични свойства, които влияят много добре на скалпа, съответно и на косъма.

Маслото от чаено дърво има стимулиращи растежа на косата свойства. То потиска възпаленията в кожата на главата, като тези благоприятни условия допринасят за нормалния растеж. В допълнение маслото от чаено дърво спомага за намаляване на лющенето на скалпа, потиска пърхота и сърбежа.

Лечебните свойства на маслото от чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво е и много ефективно просто за освежаване на скалпа и косъма, защото действа избистрящо, ексфолиращо, премахва наслагванията и стимулира деленето на клетките. Крайният резултат е лъскава, жизнена коса с блясък и здрав вид на косъма.

Според Clinical Microbiology Review, цитиран от healthdigest.com, маслото от чаено дърво има лековити свойства, които ускоряват процесите на зарастване на раните и стимулират бързото делене на клетките. По тази причина е полезно в борбата с акнето, гъбичните инфекции и кожните раздразнения. Същите тези активни съставки спомагат и за подобряване на състоянието на косата.

Натурален серум за лице с чаено дърво

Редовното прилагане на малки количества масло от чаено дърво върху косата не само намалява пърхота и лющенето, но потиска омазняването и сърбежа. То има свойството да контролира секрецията на мастните жлези, като ги потиска. Заради това свойство е така полезно в борбата с акнето. Омазняването на косата също е проблем, който може да навреди на външния ѝ вид, да създаде условия за бактериален и гъбичен растеж по скалпа.

Проучване, публикувано в Journal of American Academy of Dermatology, цитирано от healthdigest.com констатира, че лющенето и сърбежът при хора, използващи редовно масло от чаено дърво, са намалели. Достатъчно е да се добавят само няколко капки от 5-процентово етерично масло от чаено дърво към шампоана в редовната грижа, за да се постигне този ефект.

Лечение на гъбички по ноктите с масло от чаено дърво

Свързани статии

Как да добавяте масло от чаено дърво в грижата за кожата?

Можете да се радвате на противовъзпалителните и антимикробни свойства на маслото от чаено дърво по много лесни начини. Просто добавяйте по няколко капки от него в шампоана, балсама и другите си любими продукти в грижата за косата.

Единственото, за което трябва да внимавате, е да не прекалите с количеството, тъй като то е силно концентрирано. Препоръчително е да го добавяте към един продукт от цялата серия, която използвате.

Етеричното масло от чаено дърво и удивителните му ефекти

Нанасяйте продукта с маслото от чаено дърво в корените и разнасяйте до върха. Оставяйте да подейства няколко минути, преди да отмиете.

Коментирай