Здраве и красота

Негативните ефекти от захарните алкохоли или подсладителите

Какви са положителните и отрицателните им страни

04.01.2023г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако обичате сладко и си го хапвате често и с удоволствие, със сигурност сте наясно с ефектите, които има върху фигурата. Те са далеч не толкова важното нещо, което сладкото прави с тялото. Добавените захари имат сериозен негативен ефект върху здравето. Те могат да причинят не само наднормено тегло и целулит, но също и инсулинова резистентност, диабет, сърдечносъдови заболявания, възпаления, хронични заболявания.

Адвантам – новият заместител на аспартама

В стремежа си да угодят на желанието си за сладко, много хора избират изкуствените подсладители или така наречените захарни алкохоли. Всъщност, те не са нито захари, нито алкохоли, а вещества, получени по химичен път чрез извличане на захарни алкохоли от естествени източници.

Според изследванията, изкуствените подсладители имат както положителни, така и отрицателни ефекти върху организма. От една страна, те могат да допринасят за поддържането на кръвната захар стабилна, което е от съществено значение за превенцията и контрола на диабета.

Как точно захарните алкохоли влияят на здравето?

Безспорно най-положителната страна на захарните алкохоли е слабото им или почти никакво влияние върху кръвната захар. Заради специфичната си химична структура захарните алкохоли оказват минимално влияние върху инсулина, защото се разпадат до глюкоза много бавно. Колкото по-бързо дадена храна се превръща в глюкоза, толкова по-бързо и рязко се покачват нивата на инсулина, а това е предпоставка за диабет.

Могат ли заместителите на захарта да причинят напълняване?

По тази причина захарните алкохоли се срещат в продукти за диабетици или кетоманиаци, които следят стриктно приема на захари и въглехидрати.

И въпреки че консумацията на захарни алкохоли звучи на пръв поглед прекрасно сякаш можем да ги консумираме в изобилие и без угризения, за да задоволим глада за сладко, те могат да имат негативни влияния върху здравето.

Един от най-големите недостатъци на захарните алкохоли е отрицателното им влияние върху стомашно-чревния тракт. Ако консумирате предимно храни със съдържание на захарни алкохоли или погълнете прекалено много наведнъж, това може да спомогне за образуването на газове, тежест в корема, да предизвика диария, дори болезнени спазми и прерязваща болка в стомаха и червата.

Вредна ли е сукралозата за здравето?

Не всички захарни алкохоли са еднакви. Според healthdigest.com, еритритолът и ксилитолът са сред най-полезните алтернативи на рафинираната захар с най-малко вредни ефекти. Еритритолът е извлек от брезов сироп, получен по химичен път. Неговият отрицателен ефект върху храносмилателната система е най-минимален, според изследванията.

Захарните алкохоли и изкуствените подсладители не са напълно безобидни. Обилната им консумация може да доведе до вредни ефекти. Разумното заместване на захарта в храненето е от съществено значение за доброто здраве.

Коментирай